O veste bună pentru doamne: bărbații nu vor dispărea

O echipă de cercetători de la Institutul American de Cercetări Biomedicale (Massachusetts) infirmă că în următorii 100.000 de ani s-ar putea produce o dispariţie totală a reprezentanţilor Homo Sapiens de sex masculin, ca specie, aşa cum era prezisă anterior de oameni de ştiinţă australieni, transmite BBC.

Dispariţia iminentă a bărbaţilor de pe pământ fusese prezisă la sfârşitul deceniului trecut de o serie de experţi, care au studiat cromozomul Y, prezent doar la bărbaţi şi responsabil de naşterea băieţilor. După cum s-a dovedit, în momentul apariţiei Homo Sapiens, cromozomul Y avea 1400 de gene. În cazul bărbaţilor moderni, acesta are doar 45 de gene. În conformitate cu calculele întreprinse de experţi în 2003, bărbatul ar mai putea supravieţui ca specie biologică între 100.000 şi 5 milioane de ani, în funcţie de viteza cu care vor continua să dispară genele din cromozomul menţionat. Cauza restrângerii accelerate a cromozomului Y ar fi vulnerabilitatea extrem de mare a bărbaţilor la schimbările de mediu, afirmau experţii.

Cercetătorii din Massachusetts infirmă însă aceste concluzii. După ce au studiat dinamica dezvoltării biologice la maimuţe şi om, ei au ajuns la concluzia că reducerea de gene care a avut loc în cromozomul Y nu afectează nicidecum funcţia şi stabilitatea sa.

Mai mult, echipa de experţi americani a ajuns la concluzia că procesul istoric şi biologic de descompunere a cromozomului Y a încetat, indicând că acele gene care compun în prezent cromozomul Y aşa şi vor rămâne în structura acestuia.

Adaugă comentariul tău