Numărul cazurilor de scleroză la români, în creștere

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a reliefat miercuri, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Scleroză Multiplă, că afecţiunea este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi de aceea constituie o problemă de sănătate publică.

În România, numărul persoanelor afectate de scleroză multiplă se estimează la aproximativ 10.000. Prevalenţa bolii este între 50 – 60 cazuri la 100.000, dar aceasta este mai mare în Ţările Nordice.

Debutul este între 20 şi 40 de ani, afectează preponderent femeile, de trei ori mai mult decât bărbaţii, dar se întâlneşte şi la copii, între 12 – 18 ani. Boala  afectează măduva şi creierul  antrenând o dizabilitate fizică, dar şi cognitivă, care apare nu numai în stadii avansate, ci şi în cele precoce şi care evoluează în timp. Dacă nu este stăpânită evoluția bolii, se ajunge la handicap sever, reducându-se speranţa de viaţă cu 7-10 ani.

Potrivit prof. dr. Ovidiu Băjenaru, cele mai mari progrese în domeniul terapiilor au fost făcute pentru această afecţiune neurologică, care însă nu vindecă, pentru că nu se cunosc cauzele ei. Beneficiile tratamentului sunt mai importante cu cât acesta este instituit mai repede. Tratamentul este foarte scump şi este suportat de casa de asigurări. În program sunt cuprinşi 2.300 de pacienţi iar pe listele de aşteptare sunt aproximativ 600 de pacienţi, din toată ţara.

Costurile tratamentului pentru scleroză în plăci sunt în Cehia de 122 milioane euro, Slovenia 25 milioane euro, la o populaţie de două milioane de locuitori, iar în România de 21 milioane euro, a menţionat medicul.

În România sunt 11 centre care tratează această boală – 10 pentru adulţi şi unul pentru copii – şi 50 de medici. Acestea se află în principalele centre universitare – Iaşi, Cluj, Timişoara,Târgu Mureş, Bucureşti – la Spitalele Universitar, Elias, Colentina, Militar, SRI, iar pentru copii la Spitalul Obregia.

Adaugă comentariul tău