Nopțile nedormite pot duce la apariția diabetului

Hemoglobina A1c ( hemoglobina glicozilată) este un marker diabetic. Aceasta face o “medie” a glicemiilor din ultimele luni, fiind astfel extrem de utilă medicului pentru a evalua printre altele eficienta tratamentului unui pacinet în cazul diabetului.

Există în acest sens evidențe epidemiologice și experimentale conform cărora o durată inadecvata a somnului este implicată atât în apariția obezității cât și în scăderea toleranței la glucoză. Durata scăzută a somnului în copilarie pare să fie însoțită de un risc mai mare pentru obezitate decât durata somnului la adult. Autorii studiilor au pus accent pe asocierea duratei de somn cu hemoglobina glicozilată. Durata aproximativă a somnului în copilarie a fost apreciată de către părinți, iar subiecții au apreciat ei însiși timpul petrecut în pat ca și adulți până la vârsta de 32 de ani. Hemoglobina glicozilată a fost măsurată la toți subiecții participanți la studiu la vârsta de 32 de ani. Femeile însărcinate și pacienții diabetici au fost exclusi din studiu.Printre rezultate s-a evidentiat faptul că timpul petrecut în pat în copilarie nu afectează acest indice ( hemoglobina A1c). Privarea de somn la persoanele adulte însă, s-a asociat cu o creștere a valorii acestei hemoglobine, și astfel, o predispoziție pentru diabet zaharat. Raportul invers proporțional dintre hemoglobina glicozilată și durata somnului a fost independența de IMC ( indicele de masă corporală), fumat, status socio-economic sau sindromul de apnee în somn.

Concluzia acestor studii este că durata inadecvată de somn pentru un adult se asociază cu alterarea metabolismului glucozei ceea ce poate duce ( în special în asociere cu alți factori de risc) la diabet zaharat la un moment dat.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău