Noile indicații pentru vaccinarea împotriva HPV. Inclusiv pentru băieți

Academia Americana de Pediatrie (AAP) a publicat noile indicații pentru utilizarea vaccinului împotriva papiloma virusului uman (HPV) şi, pentru prima dată, a recomandat în mod special  utilizarea vaccinului și pentru adolescenții băieți, nu doar pentru  fete .

Vaccinul a fost recomandat pentru fete din 2006 și, chiar dacă la acel moment AAP a spus că vaccinul ar putea fi utilizat și de către băieţi, nu a fost în mod special recomandat pentru ei.

Cele mai noi recomandări au fost determinate de dovezi că vaccinul împotriva HPV este eficient ca profilaxie împotriva verucilor genitale (negilor) atât la bărbați, cât  și la femei. Infecția cu HPV a fost asociată cu un risc crescut de cancer de col uterin, cancer anal și de  cancer oro-faringian.

AAP recomandă ca vaccinul să fie administrat de la 11 la 12 de ani la băieți și fete, din 2 motive: în primul rând, vaccinul este cel mai eficient dacă este administrat înainte de debutul activității sexuale, în special pentru că vaccinul este inactiv împotriva tulpinilor de HPV dobândite înainte de vaccinare. În al doilea rând,  la copii, răspunsurile anticorpilor  la vaccin sunt cele mai puternice  la vârste cuprinse între 9 şi 15 ani.

Două vaccinuri HPV sunt în prezent disponibile în Statele Unite, dar există diferenţe în indicaţiile lor. Vaccinul  HPV  tetravalent (HPV4, Gardasil , Merck), este singurul vaccin aprobat pentru utilizarea în cazul băieţilor și de asemenea, aprobat pentru fete. Vaccinul HPV bivalent (HPV2, Cervarix , GlaxoSmithKline) este aprobat numai pentru utilizarea la fete. Printre recomandările AAP sunt :

  • Fetele cu vârste între  11 şi 12 ani ar trebui să fie imunizate de rutină folosind 3 doze de vaccin HPV4 sau HPV2, administrate intramuscular la una sau două şi 6 luni.
  • Fetele şi femeile  cu vârste cuprinse între 13 şi 26 de ani, care nu au fost imunizate anterior sau care nu au terminat vaccinurile, ar trebui să termine seria.
  • Băieţii cu vârste între  11 şi 12 ani ar trebui să fie imunizați de rutină cu vaccin HPV tetravalent, folosind acelasi program ca pentru fete.
  • Băieții şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 13 şi 21 de ani, care nu au fost deja imunizați sau care nu au terminat vaccinurile , ar trebui să termine seria.
  • Bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 22 şi 26 de ani, care nu au fost deja imunizați sau care nu au terminat seria completă pot fi  vaccinați fără a exista o recomandare puternică în acest grup de vârstă.
  • Eforturi speciale ar trebui să se facă pentru utilizarea vaccinului la bărbaţii homosexuali sau bisexuali de până la 26 de ani, care nu au primit anterior vaccinul.
  • Persoanele infectate cu HIV ar trebui să fie vaccinate.
  • Vaccinul nu este recomandat în timpul sarcinii, nici nu ar trebui sa fie administrat la persoanele cu hipersensibilitate imediată cunoscută la drojdie. Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat în timpul alăptării, precum şi de către cei cu  imunitatea scăzută.

Deoarece vaccinul HPV nu previne infecţia cu  anumite tipuri de HPV, screening-ul pentru cancerul de col uterin ar trebui să continue şi după vaccinarea HPV. Administrarea vaccinului nu ar trebui să modifice recomandările medicilor cu privire la utilizarea de metode de barieră pentru prevenirea HPV și a altor boli cu transmitere sexuală.

Adaugă comentariul tău