Noi oportunități în depistarea Alzheimer

Imagistica moleculară bazată pe tomografia cu emisie de pozitroni de 18F-florbetaben (PET) poate ajuta la diagnosticul bolii Alzheimer de la prima apariție a simptomelor când funcțiile mentale sunt încă păstrate.

Diagnosticul precoce este util pacientului, familiei acestuia și medicului. Înainte  de perfecționarea acestei metode de diagnostic ,exista o întârziere de aproximativ 3 ani de la prima vizită la doctor pentru probleme legate de memorie și punerea diagnosticului care necesita prezența demenței.

Pet-ul este mai eficienta decât rezonanța magnetică (RMN) pentru depistare plăcilor de amiloid, care determină boala.

66 % dintre  pacienții  cu tulburare cognitivă ușoară la care în urma scanării sau găsit plăci de amiloid  au progresat spre demență, față de  numai 7 % dintre cei care aveau tulburări de memorie dar rezultatul a fost negativ pentru plăcile de amiloid

Pentru cei care au tulburări de memorie și sunt îngrijorați de posibilitatea de dezvolta Alzheimer, asocierea dintre PET, altă metoda de scanare și testele  specifice de memorie ,poate spune  cu exactitate în 90 % din cazuri cine va dezvolta sau nu boala.

Deși tratamentul în cazul demenței nu este unul care să vindece ci doar să încetinească manifestările, diagnosticul cât mai precoce îi ajuta foarte mult pe pacienți și pe familiile acestora, în așteptarea testării de noi medicamente.

Adaugă comentariul tău