Noi medicamente pentru tratarea hepatitei C

Veşti bune din zona medicamentelor pentru tratarea uneia dintre cele mai cumplite boli ale omenirii, hepatita C.  Două mari companii farmaceutice au anunţat ieri că intenţionează să lanseze pe piaţă medicamente care pot lupta cu virusul hepatitei C mult mai eficient decât o fac medicamentele existente deja pe piaţă.

Prima dintre companii, Merck, va pune în vânzare chiar zilele acestea, după 15 ani de cercetare în domeniu, medicamentul denumit Boceprevir, în timp ce compania Vertex Pharmaceuticals este pe punctul de a prezenta Agenţiei Americane a Medicamentului şi Alimentului (FDA) produsul său destinat tratării hepatitei C, Telaprevir.

Spre deosebire de clasicele Ribavirin şi Interferon, al căror rol este de a creşte sistemul imunitar, noile medicamente au capaciatea de a bloca enzima care permite ca virusul hepatiei C să se reproducă, efectul lor fiind mai rapid.

La fel ca medicamentele pentru combaterea HIV, şi aceste două tratamente vor fi prescrise în combinaţie cu vechile tratamente.

Hepatita C, cauza cirozei

Virusul hepatitei C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe întreg mapamondul. HVC este răspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice şi aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice şi din cancerele hepatice. O caracteristica majora a hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma în boala hepatică cronică, ciroză hepatică.

Potrivit unui raport al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), în România erau, la finalul lui 2009, 3,5 milioane de bolnavi cronici. Dintre aceştia, 400.000 aveau cancer, între 1,5 şi 2 milioane hepatita B sau C şi un milion erau înregistraţi cu diabet.

Scris de Alina Dan

Adaugă comentariul tău