Noi medicamente pentru tratarea a peste 30 de tipuri de cancer

În cadrul celei de-a 47-a editii a Congresului Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), desfășurat recent la Chicago, Roche și Genentech au prezentat rezultatele a aproximativ 300 de studii clinice pentru noi medicamente destinate tratamentului cancerului, deja aprobate sau aflate în curs de dezvoltare, pentru peste 30 de tipuri de cancer.

Cele mai importante cercetări desfășurate de Roche au în vedere noi terapii personalizate pentru cancerul ovarian, cancerul bronhopulmonar non-microcelular și melanomul malign metastatic, cea mai agresivă formă a cancerului de piele.

O noua opțiune terapeutică pentru bolnavii  cu melanom malign metastatic

Au fost prezentate la ASCO, în cadrul sesiunii plenare, rezultatele cercetărilor pentru un nou medicament destinat melanomului metastatic cauzat de mutația proteinei BRAF. Rezultatele cercetărilor cu această nouă moleculă reprezintă primele inovații în tratamentul cancerului de piele metastatic, în ultimii 30 de ani. Medicii prezenți la Chicago au primit cu entuziasm aceste noutăți ce arată o creștere semnificativă a șanselor de supraviețuire a pacienților cu  cancer de piele.

În cazul a 50% dintre pacienții diagnosticați cu melanom, boala este cauzată de o mutație genetică a unei proteine ce este implicată în creșterea celulelor normale și supraviețuirea celulară. Prezența acestor mutații conduce la o creștere excesivă a celulelor și la apariția cancerului. 

Ca urmare a rezultatelor excepționale ale acestor cercetări, Roche a anunțat recent că a depus cererea de înregistrare a noului medicament atât  la Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite cât și la Agenția Europeana a Medicamentului (EMA).  Roche a depus, de asemenea, o cerere și pentru înregistrarea testului de diagnostic Cobas 4800 BRAF V600, care detectează această mutație.

Speranțe pentru pacientele cu cancer ovarian

Tot in cadrul ASCO, Roche a făcut publice și rezultatele unor alte cercetări cu un medicament din portofoliul de oncologie, ce ar putea fi folosit și în cazul femeilor cu cancer ovarian recurent, sensibil la chimioterapie, tratate anterior.  Acest medicament este deja aprobat pentru tratamentul cancerului renal, colorectal, de sân și pulmonar.

Vesti îmbucurătoare și pentru bolnavii ce suferă de un tip genetic distinct de cancer bronho-pulmonar. Roche a prezentat, de asemenea, rezultatele cercetărilor desfașurate pe o populație vestică cu cancer bronho-pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat, care prezintă mutații activatoare ale receptorului factorului de creștere epidermal, o formă distinctă a cancerului bronho-pulmonar.

Noile studii au arătat că tratamentul  adecvat poate aproape dubla perioada de timp în care boala nu s-a agravat în cazul acestor pacienti.  Se estimează că 10% dintre pacienții cu cancer bronho-pulmonar din rândul populației caucaziene și 30% dintre pacientii asiatici cu cancer bronho-pulmonar prezintă  mutații activatoare EGFR.

Adaugă comentariul tău