Nanotehnologia ajută la depistarea cancerului de plămân

Detecția cancerului de plămân a mai avansat semnificativ prin folosirea nano-tehnologiei. Folosind nano-particule de aur , specialiștii au creat un senzor care poate deosebi proteinele normale de cele asociate cancerului de plămâni. În vitro tehnica a demonstrat că se poate face deosebirea între țesutul sănătos și cel canceros în doar câteva minute.

Tehnica va fi foarte utilă pentru sceening-ul rapid al probelor de micro-biopsie recoltate pentru diagnosticarea tumorilor.

O altă echipă de cercetători a folosit  nano particulele de aur pentru  dezvoltarea unui test non-invaziv de respirație, care să poată  face diferență între nodulii pulmonari benigni și maligni, între cancerul cu celule mici și alte tipuri de cancer pulmonar,între stadiul incipient sau tardiv al bolii.

Testul prezintă avantaje față de examenul computer tomograf  care emite radiații în cantități mari sau la care reducerea dozelor de radiații duce la rezultate fals pozitive, pacienții necesitând alte investigații pentru confirmarea diagnosticului.

Folosirea nano-particulelor reduce timpul necesar punerii unui diagnostic, evitând alte investigații periculoase și reducând costurile.

Adaugă comentariul tău