Mersul îți spune dacă ai Alzheimer

Un mers lent sau ezitant poate trăda boala Alzheimer, au anunţat medici elveţieni la o conferinţă organizată la Vancouver în Canada.

Ei au demonstrat că persoanele care au dificultăţi de mers prezintă un risc mai mare să dezvolte tulburări ale memoriei sau demenţă. Studiul a fost efectuat pe 1.153 persoane, cu vârsta medie de 77 de ani, care trebuiau să meargă normal, să numere invers cu voce tare sau să spună nume de animale. În timpul parcurgerii a 10 metri 30.000 de captatori au măsurat viteza, lungimea paşilor, direcţia şi alte aspecte ale mersului.

Pacienţii care sufereau de Alzheimer au mers mai încet decât cei cu tulburări uşoare, iar cei din urmă, mai lent decât cei sănătoşi. Mersul a fost mai lent şi mai ezitant mai ales când subiecţii au fost nevoiţi să efectueze două lucruri în acelaşi timp.

Astfel de anomalii nu sunt vizibile cu ochiul liber, în schimb analizarea atentă a mersului permite depistarea tulburărilor cognitive mult mai rapid decât prin alte mijloace.

Pe lângă aceasta, metoda este ieftină, aşa că se poate recurge la ea în viitor, după modelul folosit pentru bolile cardiovasculare: câteva aparate simple, care să furnizeze primele indicii, şi, în caz de nevoie, o tehnologie mai complexă pentru măsurători exacte – a declarat cercetătorul Mohammed Ikram.

Adaugă comentariul tău