Mergeți la mare și descoperiți miracolul băilor de soare

Platon spunea că „marea spală toate relele omului”. Ce reprezintă cu adevărat spusele filozofului grec traduse în timpurile noastre? Aerul marin, apa sărată, nămolul şi algele sunt medicamentele prin care putem ţine sub control numeroase boli. Climatul marin acţionează benefic asupra circulaţiei periferice, asupra respiraţiei, dar şi asupra inimii. Băile in mare, băile de soare cresc rezistenţa la boli, îmbunătăţesc circulaţia sangvină, au efect tonic asupra pielii şi asupra intregului organism. De aceea, este bine să profităm de beneficiile mării şi să facem o cură heliomarină la orice vârstă.

Sejurul la mare este indicat in cele mai diverse afecţiuni: de la bolile respiratorii (rinofaringite, sinuzite, astm bronşic), bolile reumatismale şi până la afecţiunile dermatologice (eczeme, psoriazis). Cura heliomarină joacă un rol benefic in tratarea rahitismului la copii, dar şi în convalescenţă după diferite boli infecţioase, stimulându-le imunitatea celor mici. În afecţiunile respiratorii cronice (bronşite, astm bronşic), petrecerea cătorva zile din concediu la mare este o recomandare generală.

În acelaşi timp, cura heliomarină favorizează reglarea metabolismului calciului şi fosforului, fiind indicată în bolile reumatice, în atrofiile musculare, dar şi persoanelor care au suferit o fractură care se vindecă mai greu. Băile în mare şi împachetările cu nămol ajută aceste persoane să redobândească puterea de contracţie a muşchilor şi mobilitatea articulară.

Băile în nisip

Nu numai apa, soarele, nămolul sau algele sunt folosite în scop curativ, ci şi nisipul. Pentru aceasta trebuie să săpăm o groapă în nisip, după ce acesta s-a uscat ne întindem şi ne acoperim cu un strat de nisip de câţiva centimetri. După baia de nisip facem o baie în mare. Este o foarte bună procedură de stimulare a circulaţiei sangvine.

SFATURI: Cum să slăbești stând la soare

  • Expunerea la soare poate avea și rolul de a ”evapora” grăsimea conținută de țesutul adipos.
  • Ultravioletele determină secreția unor epifizine (hormoni ai glandei pineale). Acesti hormoni ajută la “dizolvarea” grăsimilor din stratul de sub piele. 
  • Principalul în cura heliomarină este să nu ne expunem la soare în intervalul 11:00-16:00.
  • Cura heliomarină este contraindicată cardiacilor.
  • Nu beți băuturi carbogazoase când sunteți pe plajă. de preferat este să beți, pe toată durata sejurului, apa minerala necarbogazoasă.
  • Faceți multă mișcare: plimbări și scurte alergări, volei, fotbal.
  • Dormiți cel puțin 30 minute și maxim o oră și jumătate după plaja de după-amiază.
  • Seara faceți plajă după ora 18:00 până la înserare încercând să adormiți pe un suport moale, comod. Acest ”detaliu” vă ajută să slăbiți, deoarece în timpul somnului sunt stimulate dopaminele care ajută la un slăbit eficient sub acțiunea ultravioletelor.

Adaugă comentariul tău