Medicamentele împotriva insomniei, periculoase pentru vârstnici

Consumul de benzodiazepine, medicamente utilizate împotriva insomniei şi anxietăţii, se asociază statistic cu un risc crescut de demenţă la persoanele de peste 65 de ani, confirmând astfel rezervele în privinţa acestor substanţe prescrise în cantităţi prea mari şi pe durate prea lungi.

Cei care consumă aceste medicamente prezintă un risc cu circa 50% mai mare să dezvolte o formă de demenţă faţă de persoanele care nu au consumat niciodată. Cercetătorii recomandă mai multă prudenţă în folosirea acestor substanţe, care rămân totuşi utile pentru tratarea insomniei şi anxietăţii la vârstnici. Ţinând seama de rezultatele lor, care le confirmă pe cele din patru studii precedente, cercetătorii recomandă limitarea prescrierii acestor medicamente la câteva săptămâni.

Studiul s-a desfăşurat pe 1.063 de persoane de peste 65 de ani , observate timp de 15 ani, fără simptome de demenţă la începutul cercetării, şi care au consumat benzodiazepine după al cincilea an de observaţie. Incidenţa demenţei la persoanele expuse a fost de 4,8 la 100 de persoane pe an, faţă de 3,2 la 100 pe an la cele ‘ne-expuse’.

În Franţa, circa 30% din persoanele peste 65 de ani iau benzodiazepine. Astfel de medicamente se prescriu pe scară largă şi în Canada, Spania (20%) sau Australia (15%), iar reţetele, care uneori se dau câţiva ani, depăşesc durata recomandată de două-patru săptămâni.

De ce nu se recomandă somnifere

La persoanele în vârstă, este recomandabil să nu se mai prescrie sistematic somnifere. După 65 de ani, nopţile sunt mai scurte, trezirile, mai dese, iar timpul de recuperare, împărţit pe parcursul zilei. Însă aceste schimbări de ordin fiziologic ajung adesea să fie tratate cu somnifere.

În prezent, peste o treime din persoanele de peste 65 de ani consumă asemenea medicamente în permanenţă, în timp ce la peste unul din două cazuri nu ar fi indicat. În plus, ele riscă să creeze dependenţă şi tulburări de memorie.  Numai 10-20% dintre cei care se plâng de tulburări ale somnului sunt adevăraţi insomniaci care pot fi trataţi cu somnifere, dar de scurtă durată (între câteva zile şi cel mult patru săptămâni). Specialiştii recomandă ca tratamentul medicamentos să fie însoţit de o tehnică de relaxare sau de o terapie cognitivo-comportamentală.

Prescrierea somniferelor nu trebuie să fie sistematică şi cei care le consumă de multă vreme, trebuie să beneficieze de o strategie de oprire progresivă şi integrată, pentru a avea din nou un somn natural, chiar dacă este mai scurt sau fracţionat.

Adaugă comentariul tău