Masajul terapeutic reduce durerile cronice de spate

Una dintre cele mai populare terapii medicale complementare și alternative pentru durerile de gât și de spate este masajul. Această terapie poate reduce efectiv durerile de spate cronice pentru șase luni sau chiar mai mult, după cum reiese dintr-un ultim studiu efectuat în Statele Unite. Cercetarea  s-a realizat pe 401 particarticipanți, aleși în mod aleatoriu. Dintre aceștia, 132 au fost supuși unui masaj medical, 136 unui masaj de relaxare, iar 133 au urmat metodele obișnuite de tratare a durerilor. Participanții, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, aveau dureri de spate cornice, dar ușoare. Rezultatele au fost comparate la 10, 26 și 52 de săptămâni.

La 10 săptămâni, rezultatele au fost similare pentru ambele grupe supuse masajului, iar la 52 de săptămâni s-au putut observa beneficii mici ale masajului de relaxare asupra funcțiilor corpului. Față de cei care au primit îngrijiri obișnuite pentru tratarea durerilor de spate, participanții care au beneficiat de masaj de relaxare, cel mai probabil, vor raporta îmbunătățiri semnificative atât în îmbunătățirea funcțiilor corpului cât și în reducerea durerii pe termen lung.

Rezultatele cercetării arată că la 10 săptămâni, aproape două treimi din cei care au fost supuși masajului au prezentat îmbunătățiri ale stării de sănătate comparativ cu doar o treime a grupului supus îngrijirilor obișnuite. La 52 de săptămâni, starea generală a corpului s-a îmbunătățit semnificativ, iar participanții au avut o dispoziție mult mai bună.

Concluzii cheie

COSTURI Îngrijirea obișnuită în cazul durerilor de spate a costat aproximativ 25 de dolari, masajul de relaxare 78 de dolari, iar masajul medical 38 de dolari.

REACȚII ADEVERSE Doar 5 dintre cei din grupul celor cu masaj de relaxare au raportat reacții adverse, air din grupul celor cu masaj structural, 9 participanți.

ȘEDINȚE În primele 10 săptămâni, ședințele de masaj au durat între 75 și 90 de minute, ulterior durata fiind de 50-60 de minute.

MASAJ MEDICAL Pacieneții care au făcut masaj medical au beneficiat de masaj facial, neuromuscular, plus alte tehnici ușoare de masaj. Opțional au efectuat exerciții de stretching.

MASAJ DE RELAXARE Pacienților cu masaj de relaxare li s-au efectuat terapii suedeze (inclusiv petrisaj, vibrații), masaj cu pietre vulcanice.  

Dr. Maria Mihai-Albu, medicină internă

Adaugă comentariul tău