Mare atenție la tuberculoza rezistentă la medicație

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un proiect de 5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva extinderii tuberculozei rezistente la medicație în Europa. De asemenea, proiectul are ca scop salvarea a 120.000 de vieți până în 2015 prin metode mai bune de diagnosticare a tuberculozei și îmbunătățire a tratamentului acesteia.

În Europa, România ocupă locul întâi în rândul țărilor cu cele mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la medicație după fostele state URSS. La nivelul anului 2009 au fost descoperite 435 de astfel de cazuri, la jumătate față de Republica Moldova, însă dublu față de Turcia.

Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie și care, în principal, afectează plămânii. Aceasta se transmite pe cale orală, iar printre simpotomele bolii se numără, tusea, durerile în piept, oboseala, pierderea în greutate, uneori bolnavul expectorând sânge.  

La nivel mondial, o treime din populație se numără printre purtătorii bolii. Dintre aceștia, 5%-10% se estimează a suferi de această afecțiune în decursul vieții. Peste 90% din cazurile de tuberculoză obișnuită se vindecă cu antibiotice. Însă, când vine vorba de tuberculoza rezistentă la medicație, în 50% dintre cazuri aceasta este fatală.

 

 

 

Adaugă comentariul tău