Mamografia, mai benefică decât se ştia

Cel mai amplu studiu cu privire la cancerul de sân care a fost realizat vreodată arată că o simplă mamografie realizată periodic poate preveni decesul, iar numărul vieţilor salvate în urma acestei investigaţii este din ce în ce mai mare.

 

Studiul realizat pe 130.000 de femei din două comunităţi suedeze a demonstrat că, în urma mamografiei, numărul femeilor care au decedat din cauza cancerului de sân a fost cu 30% mai mic, procentul menţinându-se şi după un an de la investigaţie.

 

„Cu cât investigam mai amănunţit şi cu regularitate, cu atât rezultatele sunt mai bune şi mai multe vieţi sunt salvate”, afirmă profesorul Stephen Duffy, de la Universitatea din Londra, cordonatorul cercetării. Acesta subliniază că o etapă importantă a studiului a fost aceea a educării atât a pacienţilor, cât şi a medicilor în vederea conştientizării importanţei mamografiei ca examen clinic de rutină.

 

Cercetarea vine astfel să contrazică o opinie larg răspândită, potrivit căreia mamografia ca examen regular este indicată abia după vârsta de 40 de ani, iar pentru femeile mai mari de 50 de ani investigaţia este suficientă o dată la doi ani, şi nu anual, aşa cum recomandă acum specialiştii.

 

Autorii studiului spun că pentru femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 54 este suficientă realizarea unei mamografii o data la 18 luni, în timp ce pentru doamnele de peste 55 de ani o mamografie o dată la doi ani este suficientă pentru depistarea din timp a cancerului de sân şi astfel, pentru salvarea vieţii pacientelor.

 

Adaugă comentariul tău