Luna septembrie, luna internațională de luptă împotriva limfomului

Asociatia Bolnavilor cu Limfom, cu sprijinul Roche Romania, Europa FM si Gral Medical, lanseaza in luna septembrie campania “Info Limfom”, care are drept scop informarea si educarea publicului despre existenta, simptomele si incidenta cancerului limfatic. Campania se desfasoara pe tot parcursul lunii septembrie, sub sloganul “Pune LIMFOMUL pe net!”.

Campania “Info Limfom” include mai multe tactici prin care Asociatia Bolnavilor cu Limfom doreste sa atraga atentia populatiei asupra faptului ca limfomul inseamna cancer limfatic, lucru pe care inca foarte multa lume nu il cunoaste. Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin (LNH) şi limfom Hodgkin (LH). Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic care insa, daca sunt descoperite la timp, pot fi transformate in boli cronice tinute sub control terapeutic.

Campania “Info Limfom” cuprinde doua etape: in prima parte, mesajul “Pune LIMFOMUL pe net!” – va putea fi intalnit pana pe 15 septembrie (Ziua Internationala de Lupta Impotriva Limfomului) si ii va indemna pe tineri sa caute mai multe pe net despre limfom, crescand astfel frecventa de cautare a informatiilor despre cancerul limfatic. In cea de-a doua etapa, cei care manifesta simptome ce pot reprezenta semne specifice de limfom pot avea acces gratuit la analize de  laborator si consultatii de specialitate in perioada 15 septembrie – 1 octombrie.

“Ca in fiecare an, in luna septembrie,  ne unim eforturile pentru un scop nobil: informarea populatiei aspura importantei detectarii precoce a limfomului. Consideram ca este datoria noastra sa aducem in atentia pulbicului larg faptul ca limfomul inseamna cancer limfatic. Astfel, in perioada 4 -15 septembrie, va invitam ca impreuna sa luam in serios cancerul limfatic, iar pe 15 septembrie sa reusim sa ”Punem LIMFOMUL pe net”. Insa, aceasta campanie face mai mult decat sa informeze, doreste sa se implice in prevenirea cancerului limfatic; de aceea, prin parteneriatul cu Gral Medical, am reusit sa putem oferi gratuit analizele de  laborator si consultatii de specialitate, in perioada 15 septembrie – 1 octombrie”, spune Dr. Radu Niculescu – Asociatia Bolnavilor cu Limfom.

Pe langa faptul ca limfomul nu este destul de cunoscut printre romani, cel mai ingrijorator este faptul ca multi dintre ei nu stiu ca acest tip de cancer raspunde foarte bine la tratamentul oncologic existent (radioterapia moderna si chimioterapia). Gral Medical se implica activ, an de an, in campanii medicale, motiv pentru care in perioada 15 septembrie -1 octombrie 2012 va oferi analize de laborator gratuite pentru preventia limfomului.

“Asa cum cele 2 tipuri de limfocite (celulele B si T) sunt un scut contra infectiilor in organism, Asociatia Bolnavilor cu Limfom si Gral Medical si-au unit fortele pentru a se implica activ in preventia si informarea romanilor cu privire la acest tip de cancer”, declară Robert Chitan – Director de promovare-dezvoltare Gral Medical.

“Consider ca aceasta campanie este mai mult decat binevenita, intrucat nu foarte multa lume stie ca “limfom” inseamna cancer limfatic. În ciuda faptului că există în lume peste 1 milion de persoane care trăiesc cu limfom, aproximativ 74% din populația globului nu cunoaște faptul că acesta este o formă de cancer. Tesutul limfatic este cea mai importanta componenta a sistemului imunitar. In cazul limfomului non-Hodgkin, limfocitele incep sa creasca si sa se divida necontrolat, comportandu-se ca si celulele canceroase. Aceste limfocite anormale se colecteaza la nivelul ganglionilor limfatici unde continua sa se multiplice, aparand astfel o formatiune tumorala “ , conchide Prof. Dr. Anca Lupu – Clinica de Hematologie a spitalului Coltea.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău