Lucratul în tură de noapte crește incidența cancerului de sân

Munca în schimbul de noapte crește incidența cancerului de sân conform unui studiu publicat în revista  Occupational and Environmental Medicine. Studiul desfășurat în Danemarca pe 18.000 de femei vine să confirme rezultatele anterioare care susțineau acest lucru.

Încă din 2007 a apărut ipoteza că  lucrul în perioade care implică dereglarea ritmului circadian (diferența zi –noapte) este un posibil factor carcinogen  pentru oameni. Danemarca este prima țară care a început din 2009 să ofere despăgubiri guvernamentale femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân după ce au lucrat noaptea perioade lungi de timp .

Conform rezultatelor studiului femeile care au lucrat noaptea mai mult de 3 ori pe săptămână, timp de peste 6 ani, au avut un risc dublu  de a dezvolta cancer de sân. De asemenea cele care preferă dimineața dar lucrează în schimburi de noapte au avut un risc mai mare de a dezvolta această boală decât cele care preferă seara și au același program de lucru.

Cauzele genetice prin care se ajunge la dezvoltarea bolii au la bază dereglarea așa numitelor gene ale ceasului întregului organism care nu mai face diferența între zi și noapte. De vină  ar putea fi și scăderea hormonului numit melatonină (produs în timpul somnului de noapte), scăderea producției de vitamina D (care se face în prezența luminii solare) și care au rol anti-cancerigen și privarea de somn care duce la scăderea imunității organismului.

Adaugă comentariul tău