Locavorismul, un nou stil de viaţă sănătoasă

Moda nu ţine doar de ce îmbraci, ci şi de ce mănânci. O demonstrează numărul mare de „diete la modă”, făcute celebre de vedete dar urmate cu rigurozitate de toţi cei care îşi doresc o siluetă aproape de perfecţiune.

 

Una dintre acele diete celebre la modă este dieta locavorică. Aceasta este destul de dificil de pus în practică şi, deşi impune unele restricţii şi renunţări, este benedică atât individului, cât şi mediului înconjurător. A apărut în California, odată cu „locavorii”, persoane care, aşa cum o arată şi numele, s-au hotărât să consume exclusiv alimente produse exclusiv în zonele unde locuiesc. Mai exact, aceşti indivizi consumă ceea ce provine de pe o arie de maximum 250  de kilometri faţă de locul unde îşi au domiciliul.

 

Locavorismul a pornit de la premiza conform căreia transportul produselor alimentare pe distanţe mari, cu maşina, avionul sau trenul risipeşte foarte multe resurse, mai ales în ceea ce priveşte combustibilul, poluând totodată mediul înconjurător.

 

„Gândiţi-vă numai că fructele şi legumele pe care le achiziţionăm, inclusiv cele bio, nu provin din ţara noastră sau vin de la celălalt capăt al acesteia. Transportul acestor produse atât de sănătoase pentru om devine extrem nociv pentru mediu, mediu în care tot noi locuim şi ale cărui probleme ajung până la urmă să aibă efectre devastatoare asupra propriei noastre vieţi”, este de părere nutriţionistul Corina Zugravu.

 

Unul dintre beneficiile certe ale locavorismului este acela legat de aportul de nutrienţi. Un exemplu clasic în acest sens este cel legat de conţinutul de vitamina C,o vitamină sensibilă şi uşor oxidabilă. Din momentul în care leguma şi fructul sunt recoltate, viaţa vitaminei devine din ce în ce mai scurtă. Astfel, în cazul unui kiwi adus de la distanţe foarte mari, cantitatea mare de vitamina C pe care o avea iniţial se minimalizează în timp până la o dispariţie aproape completă, la momentul în care noi „culegem” fructul din rafturile supermarketului.

 

„Pentru a deveni locavor trebuie să fii foarte convins de utilitatea demersului tău şi să fii gata să pui frâu unor pofte de moment. Aceasta deoarece, evident, oferta de alimente va avea un caracter sezonier şi nu vei putea mânca zmeură în ianuarie sau ardei gras autohton de Crăciun.”, este sfatul medicului Corina Zugravu.

 

În România nu există locavori declaraţi, însă trebuie să recunoaştem că, mai ales în zonele rurale, acest stil de viaţă este cât se poate de popular.

Adaugă comentariul tău