Lista medicamentelor care conţin metamizol

Din  prima zi a lui aprilie, farmaciilor le este interzis să vândă la liber (fără reţetă) Algocalmin sau orice alt medicament care conţine metamizol. Măsura vine ca urmare a deciziei Consiliului Europei care a cerut ca etamizolul să fie eliberat doar în baza unei prescripţii medicale. Pentru respectarea cerinţelor comunitare, ANM a decis, în martie 2010, să schimbe modul de eliberare a medicamentelor ce conţin această substanţă, actul normativ care prevede interdicţia intrând în vigoare la data de 1 aprilie 2011.

Prin urmare, de la 1 aprilie puteţi cumpăra doar pe bază de reţetă următoarele medicamente care conţin metamizol:

 • AlgoremiFabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin

Interdicţia a fost pusă din cauza efectelor adverse (agranulocitoză) semnalate în urma administrării acestor medicamente, justifică reprezentanţii Consiliului Europei.

Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al Agenţiei Naţionale a Medicamentului susţine că  în România nu au fost semnalate niciodată cazuri de agranulocitoză, o boală ce apare pe fondul scăderii granulocitelor (globule albe) din sânge şi care debutează cu simptomele unei suprainfecţii ce poate fi mortală.

 • În 2009, Algocalminul a fost cel mai vândut medicament din România, iar în 2010 acesta s-a aflat pe locul al doilea în topul vânzărilor.

Alina Dan

Un comentariu

 • Armene Alexandru spune:

  Buna seara, eu am alergie la substanța din algocalmin , imi este frica sa mai înghit altfel de pastile am intrat in șoc anafilactic de doua ori , cum pot trata aceasta alergie !? Va mulțumesc

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Adaugă comentariul tău