Lactatele previn tulburările cardiovasculare

Marii consumatori de produse lactate, îndeosebi de iaurt şi produse pe bază de lapte fermentat, prezintă un risc scăzut de tulburări cardiovasculare – se arată într-un studiu, realizat pe circa 27.000 de suedezi, cu vârste cuprinse între 44 şi 74 de ani.

Cercetarea a avut ca scop să determine dacă produsele lactate (lapte, brânză, smântână, unt, iaurt şi preparate pe bază de lapte fermentat) au o influenţă benefică asupra riscului de boli cardiovasculare.

Niciunul din participanţi nu avusese în antecedente de infarct sau accident vascular cerebral şi nu era bolnav de diabet. După neutralizarea unor factori ca vârsta, sexul, indicele de masă corporală sau practicarea unei activităţi fizice, s-a demonstrat că cei mai mari consumatori de produse lactate prezentau un risc cardiovascular mai mic, îndeosebi când alimentaţia includea cantităţi importante de iaurt şi de produse pe bază de lapte fermentat.

Concluzia este că brânza și laptele au un efect protector doar la femei. Acest lucru s-ar datora acţiunii pozitive a produselor lactate asupra sindromului metabolic, ale cărui manifestări (hipertensiune, glicemie ridicată, nivel scăzut al colesterolului ‘bun’, etc.) sunt tot atâţia factori de risc cardiovascular, dar şi unui ‘efect probiotic’ asupra florei intestinale.

Adaugă comentariul tău