Lacrimile îţi spun dacă ai diabet

Un diabetic trebuie să se înţepe în deget de două până la zece ori pe zi pentru a-şi testa nivelul glicemiei. Din fericire,  ar putea scăpa de neplăcuta acţiune deoarece cercetătorii au descoperit un senzor care poate „spune” valorile glicemiei şi din lacrimi. Potrivit specialiştilor, acestea au un nivel al glucozei similar cu acela al sângelui.

 

“Astfel va fi posibilă măsurarea indicelui glicemic din lacrimi de mai multe ori pe zi, eliminându-se durerea care apare de fiecare dată când se recoltează sânge”, afirmă cercetătorii de la Universtitatea Michigan, autorii descoperirii. Tot ei subliniază că, din cauza senzaţiei neplăcute care apare în timpul înţepării, mulţi bolnavi de diabet de tip I renunţă la a-şi mai testa nivelul glicemic de mai multe ori pe zi, aşa cum este indicat. În plus, noua metodă elimină  şi efectele nedorite ale procedurii invazive, cum ar fi accentuarea în timp a sensibilităţii degetelor şi riscul de infecţii.

 

Testările frecvente sunt esenţiale în cazul persoanelor cu diabet de tip I, al căror organism nu poate produce insulin, hormonal necesar în ţinerea sub control a nivelului de glucoză din sânge. Până acum, singura modalitate sigură de a testa nivelul glicemiei era prin înţepătura din deget realizată cu acul glucometrului. În cazul în care nivelul glicemic este scăzut, cei care suferă de diabet de tip I pot face hipoglicemie, care duce la comă sau chiar la deces, în cazul în care nu este tratată corespunzător.

 

În cazul bolnavilor de diabet de tip II, al căror organism nu produce suficientă insulin pentru a controla nivelul de zahăr din sânge, boala poate fi tratată de cele de mai multe ori printr-o dietă sănătoasă şi exerciţiu fizic, dacă boala nu este în stadiu avansat. În caz contrar, este nevoie de medicaţie specific. În cazul în care reuşesc să ţină nivelul glicemiei sub control, diabeticii de tip II trebuie să-şi testeze nivelul glicemiei doar de două ori pe săptămână.

Scris de Alina Dan

Adaugă comentariul tău