Subiect terifiant. La ce vârstă încep discuțiile despre schimbarea sexului

Un număr mic, dar în creştere, de adolescenţi şi chiar de copii în faza de pre-adolescenţă, care cred despre ei că s-au născut cu un alt sex decât cel conştientizat la nivel psihologic, primesc sprijinul părinţilor care îi duc la doctor pentru tratamente de schimbare de sex, conform unui material publicat de revista medicală americană Pediatrics.

Această problemă ridică nişte întrebări de ordin etic, iar o serie de medici au avertizat împotriva tratării unor organisme în formare cu medicamente hormonale care blochează etapa naturală de dezvoltare a organismului în timpul pubertăţii.

Unul dintre cazurile semnalate este cel al unui copil de 8 ani din Los Angeles, aflat pe lista de aşteptare pentru un astfel de tratament. Născut fetiţă, copilul şi-a anunţat pentru prima oară părinţii pe când avea doar 18 luni că este băieţel, iar până în prezent nu a abandonat această convingere. La început părinţii săi au fost şocaţi, însă în prezent se referă la copilul lor ca la un băiat şi aşteaptă primele semne ale pubertăţii pentru a începe tratamentul hormonal. El urmează o şcoală unde este înscris cu un nume de băiat şi a respins mereu sugestiile de a purta rochiţe sau alte haine pentru fetiţe.
„Pediatrii ştiu că astfel de copii există şi că au nevoie de tratament”, explică Dr. Norman Spack, autorul unuia dintre cele trei studii publicate luni în revista Pediatrics.

  • Schimbarea în joacă a rolurilor de gen este comună printre copii, însă în acest caz este vorba de nişte copii care chiar au probleme pentru că simt că s-au născut cu un alt trup decât cel ce corespunde identităţii lor psihologice şi comportamentale.
  • Unele cazuri sunt etichetate drept „tulburări ale identităţii sexuale” – un diagnostic ce ţine de domeniul psihiatriei. O serie de studii de pionierat infirmă acest diagnostic, identificând caracteristici ale creierului acestor copii ce sunt corespunzătoare sexului opus. Conform estimărilor pediatrilor, aproximativ 1 din 10.000 de copii prezintă aceste simptome.
  • În schimb, acordarea de tratamente pentru schimbarea de sex în cazul adolescenţilor de până în 18 ani ridică o serie de probleme de ordin etic, iar psihologii trebuie să-i investigheze şi pe părinţi şi motivele prin care aceştia îşi justifică alegerea.
  • Unii dintre copii pot fi diagnosticaţi astfel atunci când nu acceptă rapoartele şi relaţiile de gen în felul în care cei din jurul lor se aşteaptă să o facă. Alţi copii pot fi homosexuali, iar părinţii lor preferă să-i supună unor astfel de tratamente de schimbare de sex decât să aibă un copil gay.

Medicii care susţin acest tip de tratamente pentru copii afirmă că neaplicarea acestora ar avea efecte negative mai mari decât punerea lor în practică. Sunt cazuri în care astfel de copii recurg la automutilare în încercarea de a-şi modifica anatomia. De asemenea, de multe ori, ei ajung victime ale abuzurilor fizice şi verbale din partea celorlalţi copii din comunităţile în care cresc, sunt expuşi de mici la stres, depresii şi pot ajunge chiar la tentative de sinucidere. Toate aceste probleme,dispar la copiii care primesc tratamentul ce le permite să trăiască ca şi când ar avea sexul opus.

Conform unor date oficiale, 97 de copii din SUA, fete şi băieţi au primit tratamente de schimbare de sex în perioada 1998 – 2010; dintre care cel mai mic avea doar 4 ani.

Voi ce părere aveţi?

Adaugă comentariul tău