Jocurile video violente declanșează agresivitatea

Jocurile video violente duc la un comportament agresiv şi efectele lor cresc cu timpul, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Grenoble, citaţi de AFP.
Cercetarea a evaluat, timp de trei zile, 70 de studenţi de ambele sexe care au jucat zilnic 20 de minute jocuri video, violente sau neviolente. Pentru a le măsura gândurile negative, li s-a cerut apoi să citească o poveste, în care să prezinte o situaţie de potenţial conflict (cum ar fi un accident de maşină) şi să-şi imagineze reacţia protagoniştilor. Studenţii care jucaseră jocuri video violente şi-au imaginat că protagoniştii au un comportament mai ostil şi mai agresiv decât cei care jucaseră jocuri neviolente.

În cele două cazuri, tendinţa observată în prima zi s-a accentuat în celelalte două. Cu cât studenţii jucau mai mult jocuri violente, cu atât era mai ostil şi agresiv comportamentul lor.

Laurent Begue, profesor din Grenoble, a declarat că acesta este primul studiu pe plan internaţional care analizează experimental efectele pe termen lung ale jocurilor video violente.

Studii anterioare demonstraseră că jocurile video violente declanşează creşterea imediată şi de scurtă durată a agresivităţii, în schimb ultimele cercetări au arătat că aceste efecte se „cumulează” şi pot fi „relativ durabile”.

Adaugă comentariul tău