Joacă hormonii un rol în cancerul pulmonar?

Riscul de cancer pulmonar la femei nu pare să fie direct corelat cu numărul de copii născuți, se arată într-un studiu efectuat de oamenii de știință, care au făcut o meta-analiză a 16 studii anterioare pe acest subiect. Cercetătorii erau de părere că schimbările hormonale din timpul sarcinii ar putea proteja împotriva bolii. Dacă neoplasmul pulmonar la femei ar fi legat de hormoni, la fel ca unele forme de cancer de sân, de exemplu, medicamente similare ar putea fi eficace împotriva ambelor boli, a spus autorul principal al meta-analizei. Cu toate acesta, până în prezent,  studiile nu au convenit dacă sarcinile şi, prin extensie, hormonii joacă sau nu un rol în cancerul pulmonar.

Cancerul pulmonar este rar la adulţii tineri, dar devine mai comun la oamenii bătrâni. În general, riscul de a face cancer pulmonar este de aproximativ de 1 la 13 pentru bărbaţi şi de 1 la 16 pentru femei. Dar aceste cifre globale includ fumătorii, al căror risc este de multe ori mai mare decât cel al nefumătorilor.

Atât fumatul activ, cât şi expunerea la fumatul pasiv sunt unii dintre cei mai puternici factori de risc pentru cancerul pulmonar. Renunţarea la fumat este asociată cu reducerea riscului de neoplasm. În ciuda noilor descoperiri, o legătură între naştere şi cancer încă nu poate fi exclusă.

Adaugă comentariul tău