Atenţie! Consumul de lactate nepasteurizate este interzis

Distribuţia de produse lactate nepasteurizate a fost interzisă în majoritatea statelor din America din 1987, dar în România acestea continuă sa fie vândute chiar și la colțul străzii.

Cercetătorii de la Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) cer  statelor să restricţioneze şi mai mult sau să interzică vânzarea/distribuţia de produse fabricate din lapte nepasteurizat („crud”),  în urma unor date care arată că riscul de îmbolnăvire este de 150 ori mai mare după consumul de astfel de produse, iar 60% dintre focarele rezultate implică copii. În timp ce unii oameni cred că laptele crud are mai multe beneficii pentru sănătate decât laptele pasteurizat, studiile arată că prezintă riscuri foarte mari, mai ales pentru copii, care se confruntă cu boli mai grave, în cazul în care se îmbolnăvesc.

În  perioada 1973-2006, cercetătorii au descoperit 121 de focare de boli legate de produse lactate. Toate focarele de îmbolnăvire datorate produselor lactate nepasteurizate  au fost cauzate de bacterii, cel mai frecvent Campylobacter (54%), Salmonella . (13%),  Escherichia coli enterotoxică (4%), care au rezervoare  animale. „Aceste rezultate sugerează că focarele cauzate de produsele lactate nepasteurizate sunt probabil cauzate de agenţi patogeni din lapte, care ar putea fi eliminați prin pasteurizarea corectă. Focarele cauzate de produsele lactate pasteurizate sunt probabil date de contaminarea produselor la un moment dat, după pasteurizare”, scriu autorii studiului.

Bolile produse de consumul de lapte nepasteurizat afectează în mod disproporţionat persoanele mai tinere de 20 de ani (60% dintre bolnavi sunt tineri față de doar 23% în cazul laptelui pasteurizat), autorităţile de sănătate publică având  obligaţia de a proteja persoanele care nu pot lua decizii în deplină cunoştinţă de cauză (de exemplu, copiii) de  pericolele potențiale pentru sănătate. Pediatrii trebuie să-i sfătuiască pe părinți să nu ofere copiilor produse obținute din lapte neprelucrat termic. 

Cercetătorii avertizează că produsele lactate nepasteurizate nu pot fi considerate sigure în nici un caz, chiar dacă laptele provine din gospodăria proprie. Restricţionarea vânzării de produse lactate nepasteurizate este de natură să reducă numărul de focare şi  poate ajuta la menținerea sănătății oamenilor.

Adaugă comentariul tău