Infertilitatea. “Vina”, mai mult a femeilor

Obținerea unei sarcini și nașterea unui copil reprezintă pentru 10% dintre cupluri o provocare marcată de  eșecuri. Incapacitatea de a obține sarcină după un an de raporturi sexuale neprotejate de traduce în termeni medicali prin infertilitate.

 “Termenul de infertilitate este utilizat pentru imposibiliatea menținerii unei sarcini obținute.  Literatura anglo saxonă reține termenul de infertilitate pentru ambele categorii.

 Infertilitatea (sterilitatea) primară definește cuplul fără sarcini în antecedente, iar infertilitatea secundară se referă la acele cupluri care au obținut cel puțin o dată o sarcină ( dusă sau nu până la termen), dar nu pot concepe ulterior.

Este important de știut că șansa de a obține sarcină pentru un cuplu fertil raportat la un ciclu menstrual (fecundabilitatea) este de 20%. În virtutea acestei probabilități se consideră că 90% din cupluri ar trebui să obțină o sarcină după 12 luni de raporturi sexuale normale, fără utilizarea mijloacelor contraceptive”, explică pentru doctorionline.ro medicul Lucia Adam, specialist în goinecologie şi competenţă ecografică în cadrul clinicii Medcenter Cluj Napoca.

 “Condițiile necesare  pentru ca un cuplu să procreeze pot fi rezumate astfel: prezența unui ovocit normal eliberat de către  ovar la momentul ovulației ce trebuie captat și transportat de-a lungul trompei, spermatozoizi cantitativ și calitativ optimi parcurgerii tractului genital feminin până la nivelul unde se produce fertilizarea (treimea externă a trompei), transportul embrionului format în cavitatea uterină corespunzător pregătită implantării și dezvoltării.

Perturbări ale acestui proces prin afectări ale aparatului reproducător atât feminin cât și masculin constituie cauze de sterilitate ce trebuie identificate și tratate.

 În ceea ce privește cauza infertilității, factorul exclusiv maculin apare în  25-40% din cazuri, factorii feminini sunt responsabili în 40-55 %, în 10% avem de a face cu etiologie mixtă atât feminină cât și masculină, iar restul de 10 % din cuplurile ce prezintă probleme de fertilitate se vor află în fața unei sterilități idiopatice (cauză neexplicată)”, subliniază specialistul Medcenter.

Sterilitatea de cauză feminină este pusă pe seama disfuncțiilor ovulatorii 30-40%, factor tubar sau peritoneal (afectează captarea, transportul ovocitului, dar și al prodului de concepție) 30-40%, infertilitate neexplicată 10-15%, alte cauze 10-15%.

Factorul masculin reprezintă în 20% din cazuri cauza exclusivă a infertilității unui cuplu, dar în 30% până la 40%  poate fi factor ce contribuie la sterilitate.

“Investigarea infertilității implică în primul rând discuția cu cei doi parteneri pentru colectarea datelor privind antecedentele personale și familiale (boli cronice, intervenții chirugicale, tratamente urmate) expunere la factori de mediu și toxice, frecvență raporturior sexuale, detalii asupra comportamentului sexual”, spune medicul Lucia Adam.

 Fertilitatea feminină scade cu înaintarea în vârstă pe măsura descreșterii rezervei ovariene. Prezența ciclurilor ovulatorii poate fi documentată prin înregistrarea curbei termice bazale (dacă se produce ovulația temperatura crește cu 0,3-0,5 grade Celsius în a două jumătate a ciclului), dozări hormonale, examen ecografic.

Dintre examinările ce pot fi recomandate de medicul ginecolog pentru precizarea etiologiei sterilității fac parte:

  • examene microbiologice ale secreției cervicale
  • test postcoital (evaluarea interacțiunii mucus cervical spermă) 
  • histerosalpingografia – metoda radiologică de vizualizare a cavității uterine și a trompelor
  • histeroscopia (metodă endoscopică diagnostică și terapeutică de evaluare a cavității uterine) 
  • laparoscopia ( scop diagnostic și terapeutic). 

 Funcția tractului genital masculin este investigată cu ajutorul spermogramei care analizează cantitativ și calitativ spermatozoizii, investigațiile ulterioare depistării unei spermograme anormale fiind indicate de către medical urolog.

 “În funcție de etiologia sterilității, tratamentul ales poate fi medicamentos (antibiotic în tratarea infecțiilor tractului genital feminin sau masculin, stimularea ovariană și inducerea ovulației, tratarea cauzelor centrale de tulburări menstruale), chirurgical (corectarea anomaliilor congenitale sau dobândite cervicale,  uterine, tubare sau se va recurge la tehnici de reproducere asistată: inseminare artificială, fertilizare în vitro”, subliniază medicul Lucia Adam.

Adaugă comentariul tău