Gravidele au interzis in sere

Expunerea prenatală a lucrătoarelor din sere la pesticidele aprobate  pare sa fie legata de creșterea precoce a sânilor la fetițele acestora conform unui articol apărut în International Journal of Andrology. Potrivit cercetătorilor danezi, câțiva factori pot influența pubertatea și momentul apariției acesteia incluzând aici și factorii  chimici, perturbatori endocrini care pot influența și alte aspecte ale dezvoltării ovarului  și a sănătății aparatului reproducător feminin.

Autorii au evaluat fetele ale căror mame au fost expuse la pesticide timpuriu în sarcină prin natura muncii lor, stabilind data de apariție a dezvoltării sânilor si nivelul hormonilor din sânge.

La fetele expuse prenatal la anumite substanțe chimice vârsta medie de  creștere a sânilor a fost 8,9 ani comparată cu 10,4 ani la celelalte fete. De asemenea, fetele expuse aveau și niveluri ale hormonilor androgeni mai crescute, care prin aromatizare, duc și la creșterea nivelelor de estrogeni.

Nu se cunosc consecințele pe termen lung ale modificărilor induse de pesticide, dar ele pun problema afectării funcției de reproducere a adultului. Se știe că și din cauza altor factori de mediu, pubertatea se instalează mai devreme cu 2 – 4 ani, la 10-12 ani, față de acum două decenii și acest detaliu trebuie prevăzut pentru începerea educației sexuale mai devreme și pregătirea psihologică a părinților.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău