Importanța clampării cordonului ombilical la 3 minute de la naștere

Este bine cunoscut faptul că, imediat după naștere ( aproximativ 10-15 secunde) medicul obstetrician clampează ( secționează) cordonul ombilical pentru a putea preda nou-născutul medicului neonatolog care să îi ofere ingrijirea corespunzatoare.

Un studiu publicat în “Jurnalul Medical Britanic” arată faptul că o întârziere a secționării cordonului până la 3 minute permite fluxului de sânge placentar să pătrundă în circulația copilului, având drept consecință o creștere a feritinei (rezervă de fier în organism) la 4 luni și o scădere a incidenței anemiei prin carența de fier ( anemie feriprivă).

Rezerve adecvate de fier în organism sunt esențiale pentru creier, mielinizare neuronală, creșterea dendritelor ( celule nervoase) și neurotrasmitatori. Deoarece la copii și tinerii adulți necesarul de fier este mai mare, anemia feriprivă, fie ea și subclinică sau asimptomatică, se poate asocia cu intarziere cognitivă și probleme comportamentale.

Întârziere a clampării cordonului ombilical imediat după naștere crește nivelul rezervelor de fier și a sideremiei (cantitatea totală de fier din circulație) și scade astfel incidența anemiei feriprive , împreună cu toate consecintele acesteia.

La vârsta de 4 luni când copiiilor participanți la studiu le-a fost efectuat un nou set de analize de laborator s-a descoperit o nesemnificativă diferenta între hemoglobinele nou-născuților din cele 2 grupuri (disponibile cercetării), însă o diferență semnificativă s-a înregistrat în ceea ce privește feritina și incidența anemiei. Nu s-au evidențiat diferențe semnificative între cele 2 grupuri în ceea ce privește icterul neonatal, simptomatologie respiratorie, policitemie.

Adaugă comentariul tău