Igiena, lecția de sănătate pe care trebuie să o învățăm

În România, în „anul de grație” 2011, doar 72% din populație are acces la rețeaua de salubritate. În anul 1990 procentul era aproape același, adică de 71%. Cu alte cuvinte, în 21 de ani nu s-a îmbunătățit mai nimic! Uitându-ne la cifre, putem afirma faptul că 3 români din 10 sunt expuși în orice moment la pericolul microbilor și virusurilor ce pot provoca boli grave care, în unele cazuri, pot fi mortale.

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă. La nivel mondial, această boală ucide mai mulți copii decât o fac HIV/SIDA, malaria și pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdară și de condițiile de viață insalubre. În România, mortalitatea cauzată de diareea infecțioasă este de 4 ori mai mare decât în Bulgaria și de 2 ori mai mare decât în Ungaria. Diareea infecțioasă, o putem preveni ușor prin menținerea igienei personale și prin dezinfectarea locurilor din casă care sunt pline de microbi – începând de la toaleta din baie și până la coșul de gunoi din bucătărie.

Igiena precară ne scrutează viața

Evenimentele recente ne confirmă, de asemenea, că problemele care pornesc de la igiena precară pot avea efecte pe scară mult mai largă. În fiecare an țara noastră este lovită de inundații; în ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuințe, dintre care 15.600 au fost distruse în totalitate. Pe lângă pagubele materiale pe care le produc, inundațiile transformă zonele afectate în adevărate focare de infecție, ducând la apariția bolilor.

Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precară sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat. În plus, dupa cum bine știm, sunt tratamentul acestora este foarte costisitor. Prin urmare, finalul este tragic. Îl putem regăsi și în statisticile care arată că femeile din România ajung să trăiască în medie 77 de ani, cu 5 ani mai puțin decât media europeană care este de 82 de ani. La barbați, speranța medie de viață este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

 

Dacă luăm în considerare că bugetul alocat sănătății scade pe zi ce trece, realizăm că situația de a fi pacient în România este mai incomodă decât în alte țări europene. Așadar, cel mai simplu și mai ieftin este să previi, nu să tratezi. Iar dacă anumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igienă, atunci este de datoria noastră să le respectăm, pentru a ne păstra sănătatea. „Igiena trebuie să fie o constantă a vieții noastre, indiferent de câti ani numărăm sau de locul în care ne ducem traiul. Este esențial să ne învățăm copiii să respecte regulile elementare de igienă; în felul acesta îi putem feri de un număr mare de afecțiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afecțiunile gastro-intestinale care din păcate apar destul de frecvent la vârsta copilăriei. În plus, le formăm deprinderi corecte, pe care le vor aplica și ca oameni adulți. Și cum educația eficientă se face în primul rând prin exemplul personal, este important să conștientizăm cât de mult contează păstrarea igienei personale, dezinfecția casei sau a mediului în care ne desfășurăm activitatea. În felul acesta contribuim la menținerea sănătății noastre dar și a celor din jur”, spune dr. Corina Zugravu, medic primar igienă și alimentație, Institutul de Sănătate Publică București.

Adaugă comentariul tău