Identificarea cancerului pulmonar, mai ușoară

Dezvoltarea unui instrument ieftin de diagnosticare precoce a cancerului pulmonar, sub forma unui program de computer, a primit aprobările necesare pentru a fi utilizat, în Statele Unite.

Noul software  de comparare în timp  ajută  radiologii în a detecta mai bine schimbări în țesutul pulmonar, prin îmbunătăţirea comparaţiei între o radiografie pulmonară nouă  şi una luată anterior. Software-ul suprapune noua imagine peste cea veche şi subliniază ariile  schimbate, folosind modelul de recunoaştere şi a unor algoritmi învățați de către computer. În mod normal, radiologii trag concluzii cu privire la modificările suspecte ale ţesutului prin efectuarea unor  comparaţii între radiografii puse una lângă alta.

Detectarea nodulilor solitari (o formă de cancer pulmonar)  s-a îmbunătăţit cu 12,4% cu ajutorul noii aplicații, obiectivul medicilor este de a depista cancerul pulmonar într-o fază precoce în dezvoltarea sa, într-un mod care să fie cost-eficient.

Până în prezent, tomografia computerizată (CT) este cel mai bun mod de a surprinde cancerul pulmonar timpuriu. Un studiu efectuat în 2010, comparând grupuri care au fost supuse screening-ului pentru depistarea cancerului folosind radiografii toracice sau CT la mai mult de 50.000 de oameni, a arătat că pacienţii din grupul CT-scan au avut o reducere cu 20% a mortalităţii datorita diagnosticului precoce. Cu toate acestea, folosirea pe scară largă a  CT e îngreunată de costurile de testare.

Doar 20% dintre pacienţii din Statele Unite sunt diagnosticați cu cancer pulmonar în stadiul 1 atunci când tratamentul poate reuşi, rata de supraviețuire la cinci ani pentru pacienții cu cancer pulmonar în stadiul 1 poate  fi de 60%, pentru stadiul 2 de boala este între 30% şi 40%.  Nu  mai mare de 25% pentru cancerul in stadiul  3, şi zero pentru stadiul 4 de cancer.

Adaugă comentariul tău