Hepatita C se poate trata definitiv

O veste foarte bună: Hepatita C se pot vindeca! Asta, doar cu condiţia ca boala să fie depistată din timp şi să se urmeze tratamentul corespunzător, este concluzia celui de-al cincilea congres asupra afecţiunilor hepatice, care a început miercuri la Paris.

Datorită asocierii a trei medicamente, 75 % dintre bolnavii purtători ai unui anumit tip de virus de hepatită C – genotipul 1 -, cel mai frecvent şi cel mai greu de tratat – se pot vindeca definitiv.

„Până anul trecut, tratamentul cu interferon injectabil şi ribavirină ducea la vindecarea a aproximativ două treimi din purtătorii de virus de genotip 2 şi 3 şi a mai puţin de jumătate din cei cu genotip 1”, a declarat Patrick Marcellin, hepatolog la spitalul Beaujon din Clichy şi preşedinte al congresului. Medicul specialist a mai spus că „noul tratament cu molecule suplimentare are o rată de vindecare chiar de 100 %, prin aplicarea simplificată de medicamente, cu efecte secundare minime sau inexistente şi cu o durată mult mai scurtă a tratamentului”

Specialiștii consideră ca acestă descoperire este începutul unei adevărate revoluţii. Din păcate, doar un număr limitat de bolnavi va putea beneficia de noile progrese terapeutice, asta mai ales din cauza costurilor ridicate ale tratamentului, dar şi a lipsei de personal specializat. Bolnavii se înscriu pe liste de aşteptare, ceea ce este în defavoarea lor şi este un fapt regretabil, mai ales că noul tratament este eficient.

Consecinţele noi descoperiri asupra sectorului sănătăţii publice, pe termen scurt şi mediu, sunt importante, spun experţii. Aceştia sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de cazuri de ciroze şi de cancer hepatic, de spitalizări, de transplanturi şi de decese din cauza acestei boli, mai ales că unele ar fi putut fi evitate prin tratarea precoce.

Potrivit ultimelor estimări, între 168.000 şi 296.000 de francezi suferă de hepatită C, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.
În România, ţară campioană şi la astfel de boală, numărul infestaţilor cu virusul hepatic C este de peste un milion!

Adaugă comentariul tău