Noi şanse în tratarea cancerului de sân

Gravitatea cancerului mamar este în strânsă legătură cu o proteină. Este vorba despre feroportină care elimină fierul din celulele organismului. Proteina ar putea fi folosită pentru încetinirea dezvoltării cancerului la sân. Şi asta nu e tot. Aceeaşi proteină poate fi utilizată şi pentru pronosticarea şanselor de supravieţuire a pacientelor, potrivit unui studiu publicat recent în Statele Unite, relatează Agenţia France Presse.

Cercetătorii de la centrul medical din cadrul Universităţii din Wake Forest din Carolina de Nord au descoperit că nivelul de proteină feroportină, care transportă fierul în exteriorul celulor, este mai mic în tumorile la sân decât în alte ţesuturi.

O lipsă de feroportină duce la o acumulare de fier, apoi la creşterea tumorii şi totodată poate să o facă mai agresivă, a explicat Suzy Torti, profesor de biochimie la Universitatea din Wake Forest, unul dintre principalii autori ai studiului publicat în Science Translational Medicine.

Cercetătorii au adus nivelul de feroportină la limita normală în tumorile mamare umane implantate în şoareci şi au constatat că acestea se dezvoltau mai încet.

„Feroportina elimină fierul din celulă şi deci, odată reimplantată în celulă, proteina a eliminat factorul de stimulare a dezvoltării cancerului”, a explicat cercetătoarea.

Feroportina, indicator important în cancerul de sân

Asta nu înseamnă că pacienţii trebuie să-şi modifice nivelul de fier din alimentaţie, avertizează cercetătoarea, deoarece studiul a analizat doar comportamentul fierului din celule şi nu din regimul alimentar.

Cercetătorii au analizat şi cazurile a 800 de femei bolnave de cancer la sân pentru a determina dacă există o legătură între nivelul de feroportină şi evoluţia bolii pe termen lung.

Ei au descoperit că un nivel slab de feroportină este, cel mai adesea, semnul unei evoluţii negative pe termen lung şi că nivelul proteinei este mai scăzut mai ales în zonele în care cancerul este mai agresiv. Iar un nivel ridicat al proteinei indică, dimpotrivă, o şansă de supravieţuire de circa 90% pe termen lung.

„Utilizarea feroportinei ca un marker al reglării fierului s-a dovedit a fi un instrument util în pronosticarea cancerului mamar şi ar putea contribui la stabilirea unui tratament mai eficace”, potrivit acestui studiu.

„Pe viitor, manipularea concentraţiei de feroportină sau de proteine care influenţează nivelul de feroportină s-ar putea dovedi un tratament eficace în cancerul mamar”, potrivit studiului, mai scrie AFP.

Adaugă comentariul tău