Ginecomastia: incidența, cauzele și tratamentul acesteia

Ginecomastia este o proliferare benignă a țesutului glandular al bărbaților, manifestându-se printr-o creștere concentrică a unuia sau a ambilor sâni. Afecțiunea este frecventă în perioada neonatală,  în adolescență și la bătrânețe. Prelevanța ginecomastiei asimptomatice în rândul nou-născuților  se estimează a fi de 60-90%. Potrivit studiilor, aproximativ 50%-60% dintre băieții cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani sunt predispuși la ginecomastie. De altfel, se consideră că ginecomastia este un eveniment ce apare la mijlocul perioadei de pubertate, fiind mai comună în cazul băieților cu păr pubian. Ultimul vârf în incidența acestei boli este la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 85 de ani, prelevanța acesteia fiind de până la 70%. În astfel de cazuri, este mai frecventă ginecomastia bilaterală (la ambii sâni).

Cauze și patologie

Ginecomastia este un proces complex ca rezultat al mai multor schimbări hormonale în corp. Patofiziologia acestei boli este dată de lipsa balanței acțiunii estrogenului și androgenului la nivelul țesutului mamar.Estrogenii stimulează puternic, în timp ce androgenii inhibă creșterea glandei mamare. Estrogenii sunt cunoscuți că se leagă mai puțin de proteina de legare a hormonii sexuali (SHBG) decât androgenii precum testosteronul.  Mai multe ipoteze care încercau să explice etiologia ginecomastiei includ nivelurile crescute de estrogen, prea puțin testosteron liber sau sensibilitatea țesutului mamar, însă pentru mulți dintre pacienți, etiologia rămâne neclară.

Cauzele principale ale apariției ginecomastiei sunt idiopatice (tumorile adrenocorticale), țin de vârstă, obezitate, hipertiroidism, boli ale ficatului, sindromul Klinefelter, tumori testiculare, ingestia orală de testosteron, utilizarea cremelor  cu estrogen, medicamente precum spironolactonă și ketoconazol, ciroză, HIV, boli cronice, uleiuri de lavandă și de arbore de ceai. Medicamentele care sunt implicate în dezvoltatea ginecomastiei sunt cele care conțin hormoni (steroizii anabolici, hormonii de creștere etc), anti-androgeni (flutamida, duasterid), antibiotice (izoniazidă, ketoconazol, metronidazol), medicamentele anti ulcer (cimetidină, ranitidină), metoclopramid, medicamentele pentru HIV, statine și teofilină, abuzul de droguri și alcool (marijuana, amfetamină, heroină).

Evoluția unui pacient cu ginecomastie

Primii pași în evaluarea clinică a ginecomastiei este eliminarea afecțiunii de pseodoginecomastie și carcinom. Analizele de laborator și imagistice vor identifica cauza apariției acestei afecțiuni. Se vor lua în calcul analize pentru evaluarea funcției ficatului, rinichiului și tiroidei, testosteronul în sânge, hormonul LH, hCG, respectiv nivelul estrogenilor.

Ginecomastia apărută la pubertate dispare aproape spontan la majoritatea adolescenților în maximum 3 ani, însă ulterior aceștia trebuie ținuți sub observație. Din nefericire, ginecomastia apărută la pubertate are un impact negativ în imaginea personală a adolescentului și poate duce la depresie.

La adulții care suferă de ginecomastie asimptomatică, nu este necesar un tratament. La bărbații care prezintă dureri este necesar un tratament pe termen scurt. Dacă se dovedește că ginecomastia este cauzată de utilizarea vreunui medicament, îmbunătățirea situației se poate observa la mai puțin de o lună după ce s-a renunțat la utilizarea respectivei doctorii. Odată stabilit diagnosticul de ginecomastie, este esențial ca pacientul să păstreze istoricul și să fie examinat fizic pentru a determina schimbările apărute.

Pentru ginecomastiile cronice, adică mai mult de 1 an, din cauza prezenței țesutului fibros dens, sunt slabe șanse să se trateze total, fie spontan sau prin tratament. În aceste cazuri, mastectomia subcutanată sau liposucția pot fi luate în calcul. Doar liposucția poate fi suficientă în cazurile de pseudoginecomastie unde creșterea sânilor este cauzată de exces de țesut gras. În aceste cazuri de ginecomastii cronice, cel mai util este tratamentul medicamentos.

Terapiile anti-androgeni folosite în cazul cancerului la prostată au o incidență crescută pentru ginecomastii. Unul dintre medicamentele folosite în tratamentul gincecomastiei este Tamoxifen – în doze de 20 mg pe zi (luate oral) pentru o perioadă de până la 3 luni. Acesta are rezultate bune în astfel de cazuri, dar și în cele de ginecomastii dureroase.

Dr. Maria Mihai-Albu, medicină internă

Un comentariu

 • Marius spune:

  Buna ziua un tratament medicamentos pentru ginecomastie la adulti. Am sanii ca de femeii, au grasime pe ei. Greutatea mea e una buna adica 67 kg si inaltimea de 1.70 m din cate cred eu.

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 3.2/5 (5 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -6 (from 6 votes)

Adaugă comentariul tău