Ghid de recoltare a celulelor stem. Pași de urmat pentru recoltarea “perfectă”

Pentru a fi siguri că am facut tot ceea ce trebuia făcut pentru a beneficia de o recoltare “perfectă” de celule stem, ideal ar fi să bifăm pașii următori: informarea, semnarea contractului, ridicarea kitului de recoltare, momentul nașterii, transportul, certificatul de procesare și stocare, plata și utilizarea probei.
Ce sunt celulele stem vezi aici.
Pentru a vă lămuri cât mai bine, veți găsi mai jos detalierea fiecărei etape.

1.       INFORMAREA

Singurul moment în care celulele stem ombilicale se pot recolta este momentul nașterii. Pentru a nu irosi acest moment unic în viața copilului nostru, este crucial să facem cea mai bună alegere în ceea ce privește banca de celule stem cu care vom colabora.

 • Înainte de a lua decizia trebuie să evaluăm caracteristicile diferitelor bănci în ceea ce privește prelucrarea probei (asta în primul rând), stocarea de celule stem și nu sânge integral, numărul de recipiente în care se stochează, rapiditatea în furnizarea rezultatului (adică garanția că proba a fost repede prelucrată), experiența pe care o are banca, garanțiile furnizate în caz de faliment, activitatea științifică în care este implicată banca, alte servicii asociate (de exemplu asigurare medicală, transport gratuit în caz de utilizare, dispozitive pentru recoltare în condiții medicale dificile).
 • Modalități de informare sunt foarte multe: site-urile de specialitate, discuții cu medicul ginecolog, forumurile unde aflăm experiența mămicilor, târgurile de copii unde putem discuta cu reprezentanții companiilor – putem chiar stabili întâlniri la sediul companiei de recoltare unde vom primi informații detaliate despre ceea ce oferă.

2.       SEMNAREA CONTRACTELOR

  • După ce părinții au decis cu ce companie de recoltare de celule stem vor colabora, următorul pas este semnarea contractelor.
  • Perioada cea mai potrivită pentru semnare este între a 7a și a 8a  lună de sarcină. Nu înainte de 7 luni pentru că bebelușul este mic și riscul de a nu găsi suficiente celule stem în sângele cordonului ombilical este destul de mare. Mai târziu de 8 luni, deja ne putem aștepta să apară bebe în orice moment și riscăm să ne găsească nepregătiți .
  • Durata contractelor este de 18 ani. După această perioadă, copilul devine adult și, totodată, devine proprietarul probei recoltate. Dacă va dori să continue stocarea, se va semna un act adițional la contractul de stocare și se va continua păstrarea probei în banca de celule stem.
  • Actele de care vom avea nevoie sunt: copii ale actelor de identitate ale părinților și copii ale anumitor analize medicale efectuate în timpul sarcinii – teste pentru hepatita B, hepatita C, HIV/SIDA și sifilis. Ambii părinți vor fi de față, deoarece ambii părinți vor semna contractele.
  • E bine ca la semnarea contractelor să verificăm dacă medicul nostru ginecolog a mai efectuat recoltări de celule stem. Dacă prima recoltare o va face acum, un reprezentant al companiei îi va face o vizită și îi va prezenta kitul și procedura de recoltare în detaliu.
  • Ne vom asigura că știm foarte clar cum anunțăm momentul nașterii. Vom primi o listă de instrucțiuni conținând pașii pe care îi avem de urmat după procurarea kitului și până la aflarea rezultatelor.

3.       RIDICAREA KITULUI DE RECOLTARE

 • După semnarea contractelor, următorul pas este ridicarea kitului de recoltare. Acesta se poate ridica de la sediul companiei sau poate fi trimis prin curierat rapid.  Decizia este a părinților.
 • Depozitarea kitului se va face fie la temperatura camerei, fie la frigider, urmând instrucțiunile de păstrare comunicate de reprezentanții companiei de recoltare.

4.       MOMENTUL NASTERII

 • La momentul nașterii este foarte important să nu uităm kitul acasă. Sunt spitale, de stat sau private, care au kituri de urgență pentru părinți ce decid în momentul respectiv să recolteze, dar este totuși riscant să ne bazăm pe asta. La plecarea spre spital, părintii vor lua și kitul, odată cu bagajul pregătit pentru maternitate.
 • Kitul va fi înmanat personalului medical din sala de nașteri, având grijă ca aceștia să fie informați că se va face recoltare de celule stem.
 • După naștere, proaspătul tătic sau un alt membru al familiei va anunța compania de recoltări despre efectuarea prelevării de celule stem. Din acest moment, kitul nu mai este în grija părintilor, ci în grija companiei de celule stem care se va asigura de efectuarea transportului până în banca unde proba va fi procesată și depozitată.

5.       TRANSPORTUL

 • După anunțarea nașterii, compania de recoltare va organiza transportul kitului care acum conține produsul de sânge recoltat la naștere din cordonul ombilical.
 • Un curier autorizat pentru transport probe biologice va fi trimis de către companie pentru a ridica din spital proba recoltată.
 • Este foarte important ca proba să fie transportată rapid până în laborator. Intervalul de siguranță este de 98 de ore, dar ideal este că proba să ajungă în laborator în primele 36 de ore de la recoltare. De aceea, kitul trebuie transportat direct la aeroport și apoi rapid, cu avionul, până în locația unde va avea loc procesarea și stocarea. Sângele recoltat nu trebuie trecut prin raze X în aeroport, pentru a proteja viabilitatea celulelor recoltate.
 • Este bine ca probele să fie monitorizate pe parcursul transportului. De aceea,  sunt companii care oferă și acest serviciu, printr-un cip electronic special de monitorizare.

CERTIFICATUL DE PROCESARE SI STOCARE

 • Odată ajuns în bancă, sângele recoltat este recepționat de personalul laboratorului. I se atribuie un cod unic de urmărire, apoi se face prioritizarea procesarii probelor, în funcție de ceea ce au comunicat cipurile de monitorizare a transportului.
 • Următorul pas este procesarea sângelui recoltat: sunt izolate celulele stem din marea masă a celulelor sanguine, se adaugă o substanță chimică – DMSO – care va proteja celulele în timpul criogenării, iar apoi produsul de celule stem va fi transferat în recipiente special concepute pentru a fi depozitate în tancul de criogenare. Această etapă, de înlăturare a hematiilor și a plasmei,  este esențiala în pregătirea transplantului. În primul rând deoarece s-a demonstrat că hematiile nu rezistă criogenarii, se balonizează și se sparg, rezultând produși toxici pentru organismul care va primi transplantul. În al doilea rand, deoarece îndepărtând hematiile scade și volumul probei ce va fi criogenată, deci scade și necesarul de DMSO adăugat ca protector celular.
 • Urmează depozitarea celulelor stem în tancurile de criogenare, inițial în tancuri speciale de carantină. Ideal este că stocarea să se facă în 2 recipiente. În acest fel, avem șansa de a folosi de 2 ori celulele stem stocate și în plus, unul dintre recipiente va putea fi folosit pentru multiplicare celulară, atunci când această procedură va deveni procedura standard. Stocarea în mai mult de 2 recipiente nu se justifică, deoarece aceeași cantitate de celule stem recoltată la naștere va fi mult prea fragmentată pentru a fi suficientă într-un transplant.
 • În bancă se vor păstra și criogena și recipiente de plasmă, pentru eventuale testări viitoare. Spre exemplu, pentru efectuarea testului HLA, test ce arată compatibilitatea genetică dintre proba de celule stem stocată și pacientul ce va primi transplantul.
 • După ce proba este criogenată în tancurile de carantină, urmează etapa analizelor infecțioase. Se testează contaminarea cu virusul hepatitis B, virusul hepatitis C, virusul HIV/SIDA și sifilis. Odată cu confirmarea lipsei oricărui virus, proba e transferată în tancurile de criogenare definitive. Dacă există suspiciune de contaminare, laboratorul va efectua diferite teste de confirmare, apoi rezultatele testelor vor fi comunicate pacienților.
 • Ultima etapă în procesarea sângelui ombilical o reprezintă pregătirea și trimiterea Certificatului de Stocare către părinți. Acest certificat trebuie să fie complet și amănunțit, să conțină caracteristici cantitative și calitative ale probei stocate: celularitate, viabilitate celulară, detalii calitative ale procesării, etc. în situația în care se va folosi proba pentru transplant, acest document va fi prezentat medicului, iar acesta va trebui să fie perfect lămurit de caracteristicile probei de celule stem de care dispunem.

7.       PLATA

 • Plata se va face conform specificațiilor din contract. Sunt companii care oferă variante multiple de plată, astfel încât părinții să poată alege cea mai potrivită variantă pentru bugetul familiei lor. Spre exemplu, se poate alege plata integrala sau în rate a costului recoltării și procesarii și plata în rate anuale sau integrală a costului stocării. În situația în care părinții optează pentru plata integrală, vor beneficia de anumite reduceri ale costului.
 • Facturile emise vor putea fi achitate fie la sediul companiei – cash sau card, fie prin bancă/transfer bancar. Compania va trimite factura și prin email la datele convenite, astfel încât părintii să nu se îngrijoreze că ar putea uita să plătească ratele aferente contractului.

8.       UTILIZAREA PROBEI

 • În situația în care copilul de la care a fost recoltată proba sau frații, surorile, părinții acestuia, respectiv orice altă persoană  are nevoie de un tratament cu celule stem, titularii probei (adică părinții copilului) vor anunța compania de celule stem.
 • Părinții vor solicita în scris în primul rând efectuarea testării HLA, pentru a vedea dacă proba stocată este compatibilă cu persoana ce are nevoie de ea. Dacă se confirmă compatibilitatea, părintii vor solicita eliberarea probei și trimiterea acesteia către spitalul sau unitatea medicală ce va face transplantul. Similar acestei cereri, spitalul va emite o solicitare de eliberare a probei, prin care să anunțe banca de celule stem că vor efectua transplantul pentru un anumit pacient, cu un anumit diagnostic și la o anumită dată. Părinții pot solicita și trimiterea probei către o altă bancă de celule stem, cu confirmarea scrisă de primire a probei din partea băncii.
 • Sunt companii ce garantează trimiterea probei oriunde în lume, indiferent de locația spitalului: Europa, SUA, China, etc. Proba va fi transportată în condiții speciale de criogenie și, dacă este nevoie, în regim de urgență, în 24 de ore de la solicitare.

Toate cele de mai sus sunt informații pe care părinții ce decid să recolteze trebuie să le aibă. Urmând pașii acestui Ghid putem fi siguri că am făcut tot ce ținea de noi pentru a asigura recoltarea de celule stem în cele mai bune condiții.

Recoltarea de celule stem poate reprezenta, în caz de nevoie, o șansă la viață pentru copil sau familia acestuia! E important să luăm cea mai bună decizie !

Dr. Monica Novac, Scientific Medical Advisor, Stem Sure Solutions

Adaugă comentariul tău