Gelul anti-HIV poate fi folosit și împotriva herpesului

Anul trecut, cercetătorii au descoperit un gel care utilizat poate reduce cu până la 39% șansele de infectare cu HIV. Un nou studiu arată că folosirea aceluiași gel poate proteja și împotriva apariției herpesului.

Ingredientul activ din gel, Tenofovir, nu oferă protecție totală, însă este un uriaș pas înainte în ceea ce privește protecția în urma actului sexual. Gelul poate fi folosit și de către femei, fără ca partenerul lor să știe. Anul trecut, o echipă de cercetători italieni și belgieni au efectuat un studiu în Africa de Sud și a descoperit că, tenofovirul, pe lângă reducerea infecțiilor cu HIV, poate reduce cu până la 51% apariția herpesului. În cazul femeilor care au folosit constant gelul respectiv rata de protecție a fost de 54% în cazul HIV și 62% în cazul herpesului. Anul acesta, aceiași cercetători au efectuat culturi de laborator pentru a demonstrat eficacitatea tenofovirului și au ajuns la concluzia că acesta poate reduce herpeșii virali cu până la 99%. În urma studiilor de laborator, oamenii de știință au înțeles și mai bine cum acționează gelul. Practic, în țesutul uman, tenofovirul întrerupe o enzimă pe care herpesul o folosește pentru a se multiplica. Dacă femeia ia doar o pastilă de tenofovir, are protecție doar împotriva HIVului, însă dacă gelul se aplică pe peretele vaginal, tenofovirul va lupta împotriva ambelor boli.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, herpesul genital este mult mai întâlnit decât HIVul. OMS estimează că 20% dintre adulții activi sexual îl au. Chiar dacă nu este fatală, infecția poate fi foarte dureroasă. Deși poate fi tratată cu un alt medicament (aciclovir), pacientul cu herpes nu se va vindeca definitiv.

Adaugă comentariul tău