Fumatul ucide somnul

Fumătorii nu au un somn de bună calitate și cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât situaţia se deteriorează, arată un studiu recent.

Publicat în revista ‘Addiction Biology’, studiul a comparat două grupuri de persoane: o mie de fumători şi aproape tot atâţia nefumători, toţi având peste 18 ani. Participanţii au răspuns la un chestionar asupra mai multor elemente legate de somn: calitate, durată, timp de adormire, consum de somnifere, somnolenţă diurnă etc. Gradul de dependenţă a fumătorilor a fost evaluat separat.

Rezultatele au arătat că grupul fumătorilor cuprindea mult mai multe persoane cu tulburări ale somnului (28% faţă de 19% la nefumători), cu excepţia somnolenţei diurne (fără îndoială datorită efectului stimulator al nicotinei). Parametrii somnului sunt cu atât mai deterioraţi cu cât dependenţa este mai mare. Această asociere a fost stabilită după luarea în considerare a unor factori ca stresul sau consumul (fără abuz) de alcool. Nu au fost analizate şi alte elemente, cum ar fi alimentaţia.

Cercetătorii afirmă că legătura este evidentă, un motiv în plus pentru fumători să se lase de fumat.

 

Adaugă comentariul tău