Fumatul mărește intensitatea durerii la persoanele cu cancer

Pacienţii cu cancer, fumători, prezintă simptome mai severe decât pacienţii nefumătorii cu cancer şi au un risc mai mare de a abuza de medicamentele opiacee –  arată un nou studiu.

Au fost descoperite niveluri mai ridicate ale simptomelor fizice (durere, oboseală, lipsa poftei de mâncare şi insomnie) şi simptomelor psihologice (depresie şi anxietate), printre fumătorii depistați cu cancer decât la nefumători, iar constatările subliniază importanţa renunţării la fumat pentru acest grup de pacienți, chiar dacă nu este clar dacă există un efect de cauzalitate.

Fumatul este cunoscut pentru că accentuează anumite tipuri de durere, cum ar fi durerile de spate sau dureri la nivelul nervilor.

Un studiu din 2011, arată că o continuare a fumatului în ciuda unui diagnostic de cancer e asociată cu o mai mare severitate a durerii. Cercetători au mai sugerat că și alţi factori (de exemplu, depresia), pot fi responsabili pentru relaţiile observate între fumat şi  durere.

De asemenea, studiul a arătat o corelaţie negativă între durere şi numărul de ani de la renunțarea la fumat, indicând că renunțarea la fumat poate conferi beneficii în ceea ce priveşte raportarea la durere, deși poate creşte durerea pe termen scurt prin efectele date de sevraj.

Cancerul cel mai frecvent în rândul fumătorilor a fost cel al capului și gatului, iar cel mai frecvent tip cancer la nefumători a fost cel gastrointestinal .

Întreruperea fumatului este clar indicată pentru persoanele cu cancer, nu doar pentru că fumatul poate mări intensitatea durerii, ci și pentru că fumatul persistent după diagnosticul de neoplazie a fost asociat cu tulburări de vindecare, eficacitate redusă a tratamentului, şi riscul crescut de a dezvolta un al doilea cancer primar.

Adaugă comentariul tău