Feriți-vă de otită seroasa! Cauzele și tratamentul acesteia

Otita medie seroasă este o afecţiune frecventă care poate să apară la orice vârstă (însă este mai întâlnită la copii) și reprezintă acumularea de lichid în spatele membranei timpanice (urechia medie). Lichidul  poate fi seros sau gleros, în funcție de durata suferinţei.

În conditii normale, orice secreție acumulată în cavitatea timpanică este eliminată prin trompa lui Eustachio (tub ce face legătura între urechea medie și faringe) în rinofaring.

Din cauza unui impediment în calea funcționării normale a trompei lui Eustachio, și implicit a lipsei pătrunderii aerului prin ea,  în urechia medie,  apare o diferență de presiune față de mediul extern. Această presiune negativă formată va determina extravazarea (vărsarea) de lichid din capilare în urechia medie și succionarea membranei timpanice.

 

Cauzele otitei medii seroase

Așa cum am explicat, cauzele sunt date de  perturbarea trompei lui Eustachio. Această perturbare poate fi produsă de mai multi factori :

 • Tumefierea mucoasei trompei lui Eustachio, determinată  de infecții ale tractului respirator superior (rinosinuzită maxilară acută), de alergii sau după iradiere
 • Obstructia trompei lui Eustachio de către  hipertrofia de vegetație adenoide (numită popular polipi la copii), hipertrofia amigdalelor faringiene, tumori nazofaringiene(sunt caracteristice otitei medii seroase unilaterale)
 • Tulburări de ventilație produse de obstructii nazale (deviație de sept nazal, rinită cronică hipertrofică, polipoza nazală)
 • Modificări ale presiunii atmosferice (călătorii cu avionul, scufundări)
 • Dezvoltare anormală sau incompletă a trompei lui Eustachio.

Otita medie seroasă  poate fi acută (evoluție sub 2-3 luni) sau cronică (evoluție peste 3 luni).

Care sunt simptomele

 • Hipoacuzia – scăderea de auz este principalul simptom pe care îl acuză pacientul
 • Senzatia de plenitudine aurală și de tensiune
 • Otalgia – durerea  urechii din cauza presiunii lichidului
 • Se pot percepe zgomote de lichid în timpul mișcării capului dacă pe lângă lichid mai pătrunde și aer
 • Autofonie

Cum se tratează otita medie

Tratamentul otitei medii seroase este atât medicamentos , cât și chirurgical, în funcție de cauza și de durata afecțiunii. În otita medie seroasă acută, tratamentul de elecție este cel medicamentos, administrându-se antiinflamatoare, antihistaminice și picături de nas.

De reținut, că cea mai importantă manevră este permeabilizarea foselor nazale prin toaleta lor cu  mai multe feluri de picături și suflarea corectă a nasului (fiecare nară alternativ).

În cazul eșecului terapiei medicamentoase (administrată  aproximativ două săptămâni) se va interveni chirurgical. Sub anestezie generală la adult sau anestezie locală la copil, se va practica o miringotomie (mică incizie la nivelul membranei timpanice) cu implantarea unui tub de drenaj (numit tub Diabolo). Acest tub va permite scurgerea secrețiilor din spatele membrane timpanice în exterior. El se va elimina treptat în conductul auditiv extern în aproximativ 2-3 luni.

Complicația cea mai frecventă este infecția, cu scurgerea de secreții purulente prin tub și pentru evitarea  ei este necesară administrarea  preventivă de antibiotic.

Ca precauții, trebuie evitată pătrunderea apei în ureche până la eliminarea tubului și închiderea perforației membranei timpanice  cu ajutorul unor tampoane mici de vată îmbibate la capătul exterior cu ulei și folosirea betișoarelor de ureche.

În cazul otitei medii seroase cornice, se va practica aceeași intervenție chirurgicală descrisă mai sus. În otite medii seroase unilaterale este obligatorie efectuarea unui examen fibroscopic nazo-faringian pentru a exclude o eventuală tumoră nazo-faringiană.

Pentru a evita caracterul recidivant al otitei seroase acute, cât și cornice, este esențială combaterea cauzei.

Dr. Panaiota Dimitriou, ORL

9 comentarii

 • Mădălina poenaru spune:

  Cum spuneam în mai ne-a făcut paranteză nea trecut e operat în iulie de polii şi acum iară mia făcut otita şi să dresat singură dr zice că e bn ce părere aveţi cu 2 otita în acelaş an daţi un sfat.

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 2.0/5 (3 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -12 (from 14 votes)
 • bogdan spune:

  Sfatul este sa cauti un profesor de limba romana …

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 4.3/5 (18 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: +58 (from 62 votes)
 • Vizi spune:

  Sau mai lasa bautura!

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 3.0/5 (5 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: +3 (from 11 votes)
 • cosmina spune:

  as dori sa aflu daca am otita acuta si elimin aceea infectie pe ureche doar cu antibiotic in cit timp imi recapat auzul normal?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 2.9/5 (11 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -4 (from 8 votes)
 • sanda spune:

  Am probleme cu otita seroasa la o ureche de vreo 4 ani. La inceput am luat antibiotice.Un orl-ist mi-a facut o injectie in timpan si a scos de acolo infectia. Am facut interventie chirurgicala pe cornete. Am fost la domnul profesor V. Ciuchi si am avut montat tub in ureche. Totul a fost OK cu tub. Dupa ce s-a inlaturat tubul, la prima raceala, problemele au revenit.Ce se mai poate face?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 3.6/5 (12 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -4 (from 6 votes)
 • tudor spune:

  In prevenirea/tratarea otitei si a infectiilor cailor respiratorii (care pot duce si ele la otita) se pot utiliza substante naturale pe baza de xylitol si sare de mare (picaturi, spray etc) xylitolul fiind antimicotic si antibacterian el impiedica aderarea si formarea bacteriilor. Aceste solutii sunt foarte bine tolerate de catre organismul adult cat si de copii, nu au efecte adverse si nu dau dependenta. S mai poate utiliza si guma de mestecat indulcita cu xylitol pentru favorizarea formarii salivei si eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala (care se pot altfel propaga in caile respiratorii etc)

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: +2 (from 4 votes)
 • Anonima spune:

  Ce medicamente(si nume) se pot folosi la otita medie seroasa?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 3.1/5 (16 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -2 (from 10 votes)
 • Manuela Badea spune:

  Buna ziua. Am avut o raceala puternica, care s-a complicat si cu o infectie a cailor respiratorii superioare, respectiv sinuzita.Dupa aceea am facut otita seroasa bilaterala,apoi o bronsita.Am fost la un dr. ORL care mi-a dat ca tratament paracetamol sinus 10 zile cate 3 cap./zi,aerinaze 7 zile cate 2 cap/zi si biorinil spray nazal 7 zile cate 2-3 pufuri/3 zi.Asa cum v-am spus, boala s-a agravat si mi s-a administrat antibiotic injectabil Cefort de 1g la 12 ore timp de 5 zile.Am crezut ca m-am vindecat,pentru ca am tusit tot mai putin,nu am mai avut secretii purulente si nici dureri asa mari de cap. Dupa cateva zile de la terminarea antibioticului,durerile de cap au revenit,am mai avut intr-o zi si o secretie purulenta cand mi-am suflat nasul.Apoi, am revenit la control la dr-ul ORL, pentru a vedea in ce stadiu mai sunt cu otita seroasa bilaterala.El a zis ca sunt mai bine.Eu nu ma simt bine deloc.Capul si urechea dreapta care a fost mai afectata si infundata timp de 3 saptamani, ma dor in continuare.El nu mi-a mai dat nici un tratament.La insistentele mele,mi-a zis sa fac un computer tomograf de sinusuri paranazale.Nu stiu ce sa mai fac? Sa mai consult un alt doctor orl? Va multumesc!Sarbatori pascale cu sanatate!

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • GHEORHEE spune:

  BUNA ZIUA.NEPOTICA MEA A AVUT OTITA LA O URECHE SI S-A AGRAVAT SI CEALALTA.A TRECUT 6 LUNI SI A FOLOSIT ANTIBIOTICE.O URECHE A FOST SALVATA.DAR CEALALTA E PROBLEMA?NU POATE ELIMINA MUCOSUL.MEDICUL DE ORL A TRIMIS-O LA CHIRURG PT.OPERATIE SI SA-I MONTEZE UN TUB IN INTERIOR.MAI DUREAZA O LUNA PT.CA A FOLOSIT ANTIBIOTICE SI NU POATE SA SE FACA OPERATIA.AUDE CU DOAR 30 LA SUTA.CE SANSE DE REUSITA EXISTA.SI DACA POATE SA TREACA CU BINE CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU.VA ROG DIN SUFLET DATIMI INFORMATIILE NECESARE.MENTIONEZ CA RE 4 ANI JUMATE..VA MULTUMESC ANTICIPAT..

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Adaugă comentariul tău