Fericirea se moşteneşte de la părinţi

Persoanele care deţin ”versiunea optimă” a genei responsabile cu reglarea transportului de serotonină în creier sunt mai fericite. Asta înseamnă că, în afară de starea de spirit şi de mediu, responsabilă pentru fericirea noastră este şi moştenirea genetică.

Informaţiile au fost publicate recent în Journal of Human Genetics şi arată, în premieră, că există o legătură directă între o anumită genă şi fericirea personală.

Cercetătorul britanic Jan-Emmanuel De Neve şi echipa lui au adunat informaţii genetice de la 2.500 de persoane şi au comparat datele cu răspunsurile subiecţilor cu privire la gradul lor de fericire. Studiul s-a concentrat asupra genei 5-HTT, numită „gena fericirii”, care conţine codul pentru activarea transportului de serotonină (hormonul fericirii). Serotonina prezintă anumite variaţii care pot fi mai lungi sau mai scurte, în funcţie de acestea realizându-se un flux mai mic sau mai mare de serotonină la nivelul celulelor cerebrale.

În cazul în care moştenim gena de la ambii părinţi, fiecare dintre noi poate avea un genotip care poate fi tipul lung-lung, scurt-scurt sau o combinaţie dintre cele două, mai arată studiul citat.

Subiecţiilor participanţi la cercetare li s-a adresat întrebarea ”Cât de mulţumiţi sunteţi de viaţa dumneavoastră?” şi au primit pentru aceasta variantele de răspuns ”foarte satisfăcut”, ”satisfăcut”, ”nemulţumit”, ”foarte nemulţumit” sau ”niciuna dintre variante”.

În urma interpretării rezultatele chestionarului, specialiştii au constatat următoarele:

  • între 34 şi 35% dintre cei care au moştenit versiunea lung-lung a genei s-au declarat foarte mulţumiţi de viaţa lor
  • 19% dintre cei care au moştenit versiunea scurt-scurt a genei au spus că sunt fericiţi de viaţa lor
  • 19% din cei cu versiunea scurt-scurt a genei sunt foarte mulţumiţi sau mulţumiţi de viaţa lor
  • 26% din cei cu versiunea scurt-scurt a genei sunt foarte nemulţumiţi de viaţa lor

”Descoperirea ne ajută să înţelegem de ce fiecare dintre noi are un nivel de bază unic de fericire şi de ce unii oameni sunt în mod natural mai fericiţi decât alţii”, spune Jan-Emmanuel De Neve.

Adaugă comentariul tău