Femeile obeze riscă să nască copii gigantici

Femeile obeze înainte de sarcina sunt susceptibile de a avea un copil cu o greutate la naştere anormal de mare, afecţiune cunoscută sub numele de macrosomie – scrie revista BJOG, preluată de Reuters. Potrivit studiului copiii născuţi cu greutate mai mare de patru kilograme sunt macrosomi, în timp ce o altă definiţie stabileşte pragul superior la 4,5 kg.

Cercetătorii britanici au relevat că această boală afectează până la  10 la suta din toate sarcinile, iar femeile cu cel mai mare risc de a avea un nou născut macrosom, indiferent de definiţie, sunt cele care au avut o greutate mare înainte de sarcină. Din circa cele 3.100 de femei participante la studiu şi care au  născut în ultimul an, aproximativ 10 la suta a avut un copil cu greutate mai mare de patru kilograme, în timp ce aproape o sută de nou-născuţi au depăşit 4,5 kilograme.

Aceste cote a fost mai mari în rândul femeilor care au depăşit cu 25 de procente, în pre-sarcină, raportul talie-sold. Ele au prezentat un risc cu 57 la sută mai mare de avea un copil cu o greutate de peste 4 kilograme, decât femeile care au avut în partea de jos a taliei până în 25 de procente din raportul talie- şold. Acestea din urmă sunt susceptibile de 2, 6 ori să aibă un copil cu greutate mai mult de 4,5 kilograme. Studiile au arătat că pliul abdominal mare al mamei poate fi un indice care relevă riscul  îmbolnăvirii de diabet sau de boli de inimă.

În general, experţii recomandă ca femeile să încerce să atingă o greutate normală înainte de a deveni gravide – şi nu recomandă diete pentru a pierde în greutate în timpul sarcinii. În schimb, sfatul lor este de a avea un regim alimentar echilibrat şi de a face regulat exerciţii fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos.

Adaugă comentariul tău