Femeile nu percerp osteoporoza ca pe o boală

Când femeile abordează problema osteoporozei pe internet, o fac mai ales pentru a menţiona efectele secundare ale tratamentelor prescrise. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat cu ocazia celui de-al 24-lea congres al Societăţii franceze de reumatologie, care are loc în aceste zile la Paris.

În mod general, osteoporoza nu este percepută ca o boală. Pacientele respective se interesează puţin de afecţiunea lor şi de consecinţele acesteia. Ele se exprimă mai mult pe forumurile consacrate menopauzei decât pe cele dedicate osteoporozei, unde sunt mult mai puţin active. Pentru că boala nu prezintă niciun simptom până la producerea unei fracturi, pacientele vorbesc mai ales de medicamente şi de intenţia de a nu le mai lua fără avizul medicului.

De asemenea, foarte multe femei sunt tentate să aleagă soluţii alternative şi consideră că modul sănătos de nutriţie şi de viaţă este elementul cel mai important. Ele cred că un consum suficient de calciu, de produse lactate, de vitamina D, chiar şi activitatea fizică regulată (chiar dacă acest subiect este mai puţin evocat) ar fi suficiente să prevină sau să încetinească progresia osteoporozei, medicii recomandând toate acestea ca supliment la tratamente.

În concluzie, 50 % dintre femei întrerup tratamentul înainte de sfârşitul primului an şi mai puţin de 40 % dintre femeile aflate la menopauză, care au suferit deja o fractură, respectă tratamentul. Ori tocmai respectarea prescripţiilor terapeutice este esenţială în această maladie, deoarece, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), nerespectarea tratamentului este principalul motiv al reducerii efectelor benefice ale medicamentelor destinate combaterii osteoporozei. Un grad de respectare a tratamentului mai mic de 50 % duce chiar la ineficienţa totală a acestor produse.

Sondajul a fost comandat de două laboratoare farmaceutice (Amgen şi GlaxoSmithKline) care se pregătesc să comercializeze un nou medicament împotriva acestei boli. Osteoporoza afectează aproape zece milioane de femei la nivel mondial.

Adaugă comentariul tău