La bărbații în vârstă, examenele sistematice de prostată sunt inutile

Un amplu studiu american referitor la testele ce privesc apariția cancerului la prostată exemplifică faptul că efectuarea sistematică a acestor examene medicale la bărbaţii trecuţi de 50 sau de 60 de ani nu ajută la salvarea vieţii acestora.

Primele rezultate ale acestei cercetări, realizate asupra a 76.000 de bărbaţi,  au fost date publicităţii în 2009, însă datele recente publicate se referă la o extindere cu 10 sau 13 ani a supravegherii majorităţii celor care au participat la studiu.

Aceste informații confirmă că, pentru majoritatea bărbaţilor, nu este cazul efectuării analizelor anuale pentru depistarea cancerului de prostată, după cum a declarat Gerald Andriole, principal autor al studiului publicat în Journal of the National Cancer Institute. „Cea mai mare parte a cazurilor de cancer pe care le-am depistat evoluează lent şi este puţin probabil să fie letale”, a adăugat acesta.

În schimb, profesorul Andriole a dat asigurări că efectuarea examenelor sistematice  ajută la descoperirea afecțiunii la bărbaţii tineri, a căror speranţă de viaţă este mai lungă.

Adaugă comentariul tău