Este oficial. De astăzi sunt introduse rețetele electronice

Începând de astăzi vor fi introduse reţetele electronice pentru prescrierea medicamentelor, a anunţat dr. Marius Filip, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Medicii vor putea prescrie medicamentele atât pe reţetă electronică, cât şi clasic, ca până acum, iar de la 1 ianuarie 2013 prescrierea medicaţiei se va face numai în format electronic.

Medicii de familie spun că nu au primit încă aplicaţia pentru a se putea conecta la soft-ul casei, dar vor vedea cum merg lucrurile din 2 iulie. Medicamentele pot fi cumpărate fracţionat de la mai multe farmacii.

Estimările CNAS sunt că în prima lună de la introducerea reţetei electronice aproximativ 10% din reţetele prescrise vor fi în noul sistem, urmând ca în două- trei luni să se ajungă la aproximativ 40-50%. Dr. Marius Filip a făcut apel la medicii prescriptori ca să utilizeze această nouă prescriere pentru a identifica şi eventualele disfuncţionalităţi şi astfel să fie remediate. Companiile care asigură partea tehnică susţin că nu vor exista niciun fel de probleme în sistem.

După o lună de experiemente

La 1 iunie, a intrat în funcțiune cu titlu experimental, sistemul electronic de prescriere a medicamentelor. ”Prescrierea electronică intră în funcţiune la 1 iulie. Medicii ar putea da reţete în acest sistem începând cu acea zi, însă nu vor fi obligaţi, pentru că e nevoie de dotări. Devine obligatorie însă introducerea datelor din reţete în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, declarase pentru Evenimentul Zilei Dorin Ionescu, fostul director general al CNAS.

Cum se utilizează noul tip de rețetă? Similar cu o factură, am spune. Medicul va printa rețeta pe o foaie A4. Pe rețetă va exista un cod de bare necesar scanării într-o farmacie. Cu rețeta primită de la medic, asigurații pot merge în farmacii pentru a-și ridica tratamentul. Dacă medicul nu are conexiune la internet atunci când dă reţe¬ta, o poate printa şi pacientul merge cu ea la farmacist şi va fi introdusă mai târziu în sistem.

Adaugă comentariul tău