Efectele traumelor cerebrale

Aproximativ unul din 30 de nou-născuți va  avea un traumatism cerebral până la vârsta de 16 ani, iar cercetătorii afirmă că deficiențele persistă până la cel puţin cinci ani după accident. Cu toate acestea, mai puțin se știe despre care sunt factorii care contează pentru recuperare.

Într-un studiu clinic au fost evaluați 40 de copii care au avut o leziune a creierului, împărțiți în funcție de gravitatea traumatismului. De obicei, un traumatism cerebral ușor este produs prin cădere, pe când accidentele auto sunt sursa celor foarte grave.

Copiilor li s-au testat la 12, 30 de luni, respectiv 10  ani de la accident, capacităţile de gândire,  competenţele sociale şi comportamentale, inclusiv IQ-ul, orice dificultate de învăţare și  capacitatea de adaptare, răspunsul la cererile  de zi cu zi fiind apoi evaluate. Cum era de așteptat, copiii cu traumatisme cerebrale severe au avut rezultatele cele mai puțin încurajatoare .

Aceşti copii grav răniţi au avut în special probleme cu capacitatea de a gândi, de asemenea IQ-ul lor a fost afectat. Cei care au avut accidente grave au avut un IQ la limita inferioară a normalului sau sub medie. În comparaţie cu copiii sănătoşi,  IQ-ul lor mediu a fost cu 18 până la 26 puncte mai mic. Efectele negative ale acestor leziuni se stabilizează  însă după aproximativ doi sau trei ani, iar copiii încep să facă progrese, deși niciodată nu îi vor egala pe colegii lor sănătoşi.

O lovitura la cap nu implică însă, în mod inevitabil, deficiențe pentru totdeauna copilului. Acestea pot fi depășite și părinţii își pot ajuta copilul, solicitând un tratament adecvat de la un neuropsihiatru calificat și asigurând copilului  un mediu stimulant acasă .

Adaugă comentariul tău