Efectele marihuanei asupra bărbaților

Consumul de canabis dublează riscul de cancer testicular, reiese dintr-un recent studiu publicat în revista americană Cancer. Această formă de cancer este destul de rară, dar este cel mai întâlnit tip la bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani, iar incidenţa lui a crescut simţitor în ultimii 50 de ani, scrie site-ul TopSante.com.

Diagnosticat din timp, acest cancer poate fi tratat, dar adesea necesită extirparea testiculului atins. Potrivit American Cancer Society, riscul de contractare a acestei forme de cancer este de unu la 270 şi datorită posibilităţii de tratare, şansele de supravieţuire sunt de 80%.

Potrivit studiului, unul din factorii importanţi care contribuie la creşterea incidenţei acestui cancer este consumul de canabis. Studiul, realizat de Universitatea din California de Sud, arată că marihuana are categoric efecte cancerigene asupra celulelor testiculare. Este al treilea studiu care demonstrează legătura dintre consumul de marihuana şi dezvoltarea acestei forme de cancer.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat 163 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer testicular, care consumaseră canabis în perioada 1987 – 1994, cu 292 de bărbaţi sănătoşi de aceeaşi vârstă. Concluzia a fost că bărbaţii care consumaseră marihuana prezentau un risc dublu de dezvoltare a unor subtipuri de cancer testicular.

”Nu ştim în ce fel generează consumul de canabis acest cancer, dar bănuim că sistemul care intervine în formarea spermei acţionează la ingredientul activ din marihuana”, afirmă doctorul Victoria Cortessis, coordonatorul studiului.

Cercetătorii afirmă că acest cancer îi afectează în aceeaşi măsură pe cei care consumă canabis în scop terapeutic, cât şi în scop recreaţional.

Adaugă comentariul tău