Dubii privind riscul de cancer ovarian după fertilizarea în vitro

Ideea conform căreia procedura de fertilizare in vitro (FIV) crește riscul de cancer ovarian a fost de mult timp luată în discuție de către cercetătorii în domeniu. Este în continuare greu de confirmat sau infirmat această afirmație deoarece oricum femeile cu sterilitate ( respectiv femeile care recurg la fertilizare in vitro pentru obținerea unei sarcini) prezintă un risc crescut de apariție a cancerului de ovar mai târziu, pe parcursul vieții. La toate acestea se adaugă riscul tratamentului hormonal la care sunt supuse femeile în protocolul FIV, tratament de stimulare ovariană.

Un nou studiu efectuat în Olanda aduce o nouă lumină în legătura pe care o poate avea procedura FIV cu cancerul ovarian. Studiul s-a efectuat pe 25.152 de femei cu infertilitate, din care 19.146 au apelat la FIV. La 15 ani de la începerea studiului cercetătorii olandezi au ajuns la concluzia că patologia malignă ovariană s-a dezvoltat de 2 ori mai mult la femeile din studiu care au recurs la procedura de FIV în comparație cu celelalte femei diagnosticate cu infertilitate.

Cele mai multe din tumorile descoperite au fost tumori borderline ( de graniță), respectiv tumori cu un grad înalt de curabilitate (vindecabile).  Totuși, aceste tumori au fost descoperite cu o incidență mult crescută în lotul participantelor la procedura FIV în comparație cu lotul de control.

Totuși, nu există nici măcar în urma unor astfel de rezultate, precum cele ale acestui studiu, date suficiente pentru a considera această procedură de fertilizare una periculoasă, dăunătoare. De asemenea, nu a fost evidențiată o corelație între numărul de încercări de FIV și riscul de apariție a unei tumori ovariene, ceea ce demonstrează că nu protocolul de stimulare ovariană hormonală crește acest risc.

Care ar fi totuși motivul? Autorii acestui studiu nu au concluzionat în nici un fel cauzele de incidență crescută a cancerului ovarian în cazul femeilor stimulate ovarian în vederea FIV. Așadar, în ciuda acestor rezultate, cercetatorii anunță toate femeile care au recurs la această metodă sau se gândescă să o facă, că nu au motive întemeiate de îngrijorare din acest punct de vedere.

Adaugă comentariul tău