Două noi staţii de dializă la Fundeni

Începând de miercuri, în cadrul Institutului Clinic Fundeni funcţionează două noi staţii de dializă cu câte 25 de locuri pentru copii şi adulţi.

 

Acestea au fost realizate în parteneriat public privat, după cum susţine managerul unităţii sanitare, dr. Carmen Orban, sumele alocate pentru realizarea centrului depăşind 100.000 de euro.

 

Coordonatorul centrului pentru adulţi, prof. dr. Mihai Voiculescu a precizat că în clinică sunt iniţiate anunal între 40 şi 60 de dialize la adulţi după care bolnavii continuă tratamentul în unităţile teritoriale. La Fundeni rămân la tratament numai cazurile grave, iar acestea sunt în jur de 24-26 de bolnavi cu probleme foarte grave.

 

La rândul lui, prof. Gheorghe Chiriac Babei a declarat că din 1992 când a început programul de dializă pentru copii la Fundeni au fost trataţi şi vindecaţi peste 300 de copii.

 

„Raportat la statisticile internaţionale, stăm foarte bine. Mai mult, avem un caz, care poate fi premieră mondială, un copil care este dializat de la nouă luni, după un an şi jumătate de dializă a fost supus unui transplant de rinichi, primind o bucăţică din rinichiul mamei. Acum este foarte bine”, a mai spus Babei.

 

Problema tratamentului pentru insuficienţa renală cronică a copilului mic este foarte delicată mai ales la micuţii sub trei ani, din cauza dimensiunilor foarte mici, a explicat profesorul.

 

Prin programul naţional de dializă, statul plăteşte tratamentul pentru 10.000 de bolnavi. Aceasta înseamnă aproape 60 de milioane de lei pe an, pentru că un pacient poate face 150 de proceduri pe an, iar o şedinţă costă casa 472 de lei, a declarat directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu.

 

Rata de creştere a cazurilor noi pe an este de 4 – 5% faţă de rata europeană unde este de 1%. Majoritatea procedurilor de dializă sunt realizate, în România, de către sistemul privat, a adăugat Ionescu.

Adaugă comentariul tău