Doar 6% dintre români sunt mulțumiți de sistemul public de sănătate

Un studiu amplu, desfășurat la nivel global de către IRIS Network, cea mai largă rețea de companii independente din lume din care face parte ca și reprezentat exclusiv pentru România – ISRA Center, indică o profunda insatisfactie cu privire la sistemul de sănătate din Romania și modul în care acesta este administrat.

Percepția asupra calității serviciilor naționale de sănătate este destul de slabă la nivel global. În plan local, oamenii au penalizat puternic sistemul public de sanatate, România fiind țara cu cel mai scăzut nivel de mulțumire dintre cele 28 de tari care au participat la studiu: doar 6% din români sunt mulțumiți de serviciile publice de sănătate. În Grecia, România și Polonia, încrederea în sistemul de sănătate este scazută pe toate categoriile investigate, atât la calitatea a serviciilor, cât și la abilitatea sistemului de a avea grijă de persoanele defavorizate din societate.

La nivel global, 7 din 10 persoane consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună. Romania se încadrează în media globală (alături de Grecia, Franța, Slovenia și Olanda), 72% din populație apreciindu-și pozitiv starea de sănătate. Factorii percepuți în întreaga lume ca fiind cei mai importanți influențatori ai stării de sănătate sunt nivelul de exerciții fizice, contaminanții care afectează apa și alimentele, calitatea somului, dieta aleasă de fiecare și mostenirea genetică a familiei. La polul opus, factorii care sunt considerați a influența negative sunt consumul de tutun și cantitatea de alcool consumată în mod obisnuit. În Romania, 76% dintre cei care au răspuns consideră că dieta aleasă de fiecare este principalul factor care are efect asupra sănătății, iar pe locul doi se situează sportul (65%). Doar 44% cred că starea lor de sanatate poate fi influențată de cantitatea de alcool consumată și doar 46% apreciază că fumatul are un impact asupra sănătatii lor.

Adaugă comentariul tău