Disfuncţiile sexuale – 43% dintre femei și 31% dintre bărbați le recunosc

Pentru un procent mic din cuplurile infertile, problemele sexuale apărute la unul sau ambii parteneri constituie cauza primară de infertilitate. Dificultățile sexuale pot deveni cauza de infertilitate când disfuncția împiedică sau întrerupe actul sexual prevenind astfel concepția. Nu se cunoaște numărul exact al acestor pacienți (atât femei cât și bărbați) pentru că o parte dintre aceștia nu se vor adresa medicului pentru tratamenul infertilității sau nu vor divulga natura problemei, dar și pentru că întrebări legate de istoricul sexual, natura, frecvența, calitatea raporturilor nu vor fi adresate de către medic cuplului.

 

 “Pentru ambele sexe, actul sexual implică dorință (libidoul), excitarea și orgasmul. 43% dintre femei și 31% dintre bărbați recunosc o disfuncție sexuală.

Disfuncțiile sexuale feminine sunt clasificate în tulburări ale dorinței sexuale cu scăderea acesteia sau chiar aversiune, tulburări ale excitației, tulburări ale orgasmului, tulburări algice (dureroase): dispareunia, vaginismul”, explică pentru doctorionline.ro medicul Lucia Adam, specialist în goinecologie şi competenţă ecografică în cadrul clinicii Medcenter Cluj Napoca.

 

Libidoul scăzut poate fi o disfuncție sexuală izolată episodică sau situațională apărută în contextul unei boli cu evoluție îndelungată, simptom al unei patologii (depresie, afectări organice: boală cardiovasculară, hipertensiune, diabet zaharat). Cauze psihologice ale absenței sau diminuării dorinței și interesului în actul sexual pot fi identificate în contextul unor experiențe traumatice sau pot fi induse de stresul social sau profesional.

 

Tulburările fazei de excitare sunt determinate adesea de lipsa răspunsului fiziologic la stimuli, de exemplu lubrifierea insuficientă.

 

Anorgasmia (absența orgasmului) reprezintă absența atingerii orgasmului după stimulare sexuală și excitație suficientă, cauzele fiind de natură psihogenă.

 

Tulburările dureroase cuprind dispareunia (durere la contact sexual) care poate să apară în cadrul unor afectări organice ale tractului genital feminine (endometrioză, noduli fibromatoși uterini, anomalii de poziție).

 

Vaginismul se manifestă prin contracturi involuntare persistente sau recurente ale  musculaturii treimii externe a vaginului ce împiedică penetrarea și provoacă disconfort.

 

Disfuncțiile sexuale masculine

 

Impotența (disfuncția erectilă) reprezintă incapacitatea de a obține sau menține erecția suficient pentru a permite contact sexual vaginal. Cauzele includ afectarea căilor nervoase în diabetul zaharat, scleroză multiplă, leziuni spinale, ateroscleroză, efecte ale medicamentelor: antidepresive, antihipertensive, alcool, cocaină, nicotină, cauze psihogene. Sildenafil citratul (Viagra) este utilizat în tratamentul impotenței.

 

Disfuncții ejaculatorii: anejacularea (absența ejaculării în prezența orgasmului) și ejacularea retrogradă  pot să apară în contextul unor tulburări obstructive ale tractului genital masculin.

 

Ejacularea precoce, una dintre cele mai comune disfuncții sexuale masculine este reprezentată de lipsa controlului asupra ejaculării care se produce la scurt timp de la faza de excitație.

 “În identificarea și tratarea disfuncțiilor sexuale este necesară o abordare individualizată, o bună consiliere a pacientului și îndrumarea către un psihoterapeut, dată fiind natură de multe ori psihogenă a acestor tulburări”, recomandă specialistul Medcenter.

Adaugă comentariul tău