Dieta ketogenică, eficientă în cazul diabeticilor cu probleme renale

O dietă bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi poate vindeca rinichii bolnavi, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii americani şi publicat de revista ”PLoS ONE”.

Oamenii de ştiinţă au efectuat cercetări în laborator şi au demonstrat că dieta ketogenică poate îndepărta neplăcerile cauzate rinichilor de concentraţia prea mare de zahăr din sânge. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Muntele Sinai din New York au folosit în experimentul lor şoareci de laborator care aveau diabet de tip 1 sau de tip 2.

Pe măsură ce afecţiunile renale se dezvoltau, jumătate dintre cobai au fost supuşi timp de opt săptămâni dietei ketogenice, care constă în proporţie de 87% în grăsimi.  După opt săptămâni de tratament, s-a constatat că afecţiunile renale în cazul celor cu diabet au dispărut.

Pentru că este un regim alimentar deosebit de drastic, la dieta ketogenică trebuie să se recurgă numai sub supraveghere medicală.

Avantaje şi dezavantaje

Este considerată drept una dintre cele mai eficiente diete pentru regimurile de slăbire deoarece are capacitatea de a accelera procesele metabolice responsabile de arderea grăsimilor şi reduce apetitul. Împreună cu exerciţiile fizice, dieta ketogenică păstrează masa musculară şi scade colesterolul rău.

Dintre dezavantaje fac parte lipsa fibrelor din organism, iar în variantele învechite ale dietei era recomandat consumul de grăsimi saturate (carne de porc grasă, brânzeturi grase). Acum, acestea au fost înlocuite cu grăsimi provenite din resurse vegetale, cu mai puţine grăsimi saturate şi fără colesterol.

Exemple de mese în cadrul dietei ketogenice:

 

  • Pui la cuptor cu sos de smântână şi broccoli
  • Muşchi de porc cu ciuperci la grătar
  • Muşchi de vită la grătar cu sos de unt şi fasole verde
  • Ficăţei de pui la cuptor cu salată verde
  • Omletă cu caşcaval
  • Salată de crudităţi cu ulei vegetal, seminţe de in şi brânză slabă
  • Ton în ulei cu salată verde

În cazul în care este urmată cu rigurozitate şi, desigur, potrivit sfatului medicului şi al nutriţionistului, dieta ketogenică vă poate ajuta să piedeţi şi o parte dintre kilogramele în plus, în medie 0,5-1 kg de grăsime pe săptămână.

Studiile au mai arătat că dieta ketogenică are proprietăţi deosebite în tratarea bolnavilor de epilepsie.

Scris de Alina Dan

Adaugă comentariul tău