Diareea – ce o provoacă şi cum o tratăm

Dacă într-o zi aţi eliminat mai mult de trei scaune apoase (moi), înseamnă că aţi făcut diaree. Însă dacă aţi eliminat doar două scaune moi într-o zi, după care tranzitul intestinal normal a fost reluat, înseamnă că v-aţi confruntat cu o problem comună, care nu necesita administrarea vreunui tratament.

 

Dintre principalele cauze ale bolii diareice acute amintim:

  •  Infecţii bacteriene cu Stafilococ, Escherichia coli  sau Salmonella
  • Infecţiile virale cu echovirusuri
  • Infecţii parazitare cu giardia sau entamoeba
  • Alergii la produse alimentare de tipul lapte, fragi, căpşuni
  • Intoxicaţii cu arsenic sau fluor
  • Diferite tipuri de medicamente: antibiotic,antihypertensive, medicamente antiacide ce conţin magneziu
  • Sindrom de colon iritabil
  • Intervenţii chirurgicale
  • Schimbarea mediului

 

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi atunci când vă confruntaţi cu simptomele diareei este repaosul alimentar de 24 de ore. De asemenea, este foarte important să vă hidrataţi şi, în acest sens, sunt indicate ceaiurile antidiareice, după care urmează un regim alimentar atent.

 

Exemplu de dietă:

  • Mere fără coajă, rase: 300-500g în 3-5 mese pe zi, timp de 2-3 zile
  • Supă de morcov cu morcov fiert, pasat
  • Orez fiert: decoct sau mucilagiu
  • Atât la morcov, cât şi la orez se pot adăuga, după fierbere, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi (pentru rolul antiseptic marcant)

ATENŢIE! Revenirea la alimentaţia obişnuită se va face progresiv, în aproximativ 2-3 săptămâni. Dieta de revenire mai poate să conţină brânză de vaci, ouă fierte tari, piure de legume (fără cartofi), carne slabă, peşte slab, terciuri de cereale mărunţite.

 

Tipuri de alimente permise

În cazul intoleranţei la lactoza din lapte, va trebui evitat laptele integral şi, dacă este vorba despre un copil mic, administrarea unui preparat de lapte praf fără lactoză, special conceput pentru aceste situaţii.

Va fi aleasă o alimentaţie fără grăsimi, cu conţinut crescut de fibre vegetale şi vor fi evitate excesele de dulciuri. Abaterile de la aceste principii pot agrava diareea.

Urmatoarele alimente sunt permise în alimentaţia copilului cu diaree: orezul, morcovii, cartofii fierti, bananele, carnea de pui fiarta, etc. Acestea pot avea chiar un uşor efect terapeutic.

 

Prevenirea diareii de călătorie

Pentru a evita astfel de neplăceri într-o călătorie, va trebui acordată o atenţie specială alimentelor şi prepararii lor înainte de a fi consumate. Astfel, nu uitaţi regula de bază: Legumele şi fructele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate!

De asemenea, când plecaţi în călătorie, este obligatoriu să ştiţi că:

  •  nu va fi consumată apa din sursă nesigura (nici macar pentru spălatul dinţilor) şi nici gheaţă provenită din acelaşi tip de sursă
  •  trebuie evitat laptele nepasteurizat
  •  nu trebuie consumate carnea şi peştele incomplet preparate sau crude
  •  nu este recomandabil consumul alimentelor cumparate de la vânzători ambulanţi
  •  este permis doar consumul de sucuri sau apă îmbuteliate de firme autorizate
  •  deţineti medicamente antidiareice şi eventual antibiotice specifice pentru astfel de situaţii

Printre remediile clasice pentru diaree se află: antibiotic, antispastice, corticterapia, antidiareicele, însă, cel mai important este să vă adresaţi medicului, singurul capabil să vă stabilească diagnosticul şi să prescrie tratamentul adecvat.

 

Adaugă comentariul tău